Foto: RIA Novosti/Scanpix

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Zemgales komunists", 27.aprīlis.

Molotovs vizītē apmeklē ASV

"Šodien Sanfrancisko ar lidmašīnu ieradušies V.M. Molotovs un padomju delegāti uz Sanfrancisko konferenci. Kopā ar biedru Molotovu ieradās biedri Gromiko, Soboļevs, Carapkins, Slavins, Golunskis, Krilovs, Kuzņecovs un ģenerālis Vasiļjevs. Padomju delegāti biedri Rodionovs un Lavrentejvs ieradās agrāk.

Aerodromā biedru Molotovu apsveica ASV sūtnis Maskavā Harimans, ASV valsts departamenta pārstāvji Bolens un Grī, konferences protokolu daļas pārstāvis Čeipins un tāpat biedrs Rodionovs, Lavrantjevs, padomju konsuls Sanfrancisko biedrs Vazilovs un citi padomju pārstāvji."

Situsi atmaksas stunda

"Radioviļņi no mūsu dzimtenes Galvaspilsētas Maskavas nes 1.Maija priekšvakara pasaulei jaunu vēsti: Mūsu Sarkanā Armija Berlīnē. Garu slavas un uzvaras ceļu nogājusi, sarkanie cīnītāji grauj un ārdā fašistiskā zvēra midzeni. Sīvās cīņās viņi likvidē vienu esesiešu ugunspunktu pēc otra, ieņem namu pēc nama, kvartālu pēc kvartāla.

Foto: data.lnb.lv

Izmisuma pilnā bezizejā ienaidnieks sīksti pretojas. Vācu virspavēlniecība izsludinājusi pilsētā totālo mobilizāciju un sviež kaujā visas rezerves."

25.aprīļa operatīvais padomju informbiroja ziņojums

"3.Baltkrievijas frontes karaspēks 25.aprīlī ieņēma pēdējo vācu aizsardzības atbalsta punktu Zemlandes pussalā – Pilavas pilsētu un cietoksni –lielu ostu un vācu kara jūras bāzi pie Baltijas jūras, un tāpat ieņēma apdzīvotas vietas: Lochštati, Neuheizeri, Himelreichu, Plantagi, Kamstigali.

1.Baltkrievijas frontes karaspēks nogrieza visus ceļus, kuri ved no Berlīnes uz rietumiem, un 25.aprīlī savienojās no Potsdamas ar 1.Ukrainas frontes karaspēku, pabeidzot tādā kārtā pilnīgu Berlīnes ielenkšanu."

Par jelgavnieku ģimeņu dārziņiem

"Pienācis jau laiks, kad jāsāk zemes apstrādāšanas darbi. Arī ģimeņu dārziņu īpašnieki izrakuši pirmās lāpstas savos dārziņos. No Jelgavas uzņēmumiem dārziņus pieprasījuši 65 darba vietas. Zemes gabali sadalīti individuālai apsaimniekošanai."

Darba zemnieku sanāksme Šķibē

"Darba zemnieku sanāksme Šķibes pagasta namā 22.aprīlī ieradušies apmēram 150 dalībnieki. Sanāksmi atklāja Šķibes pagasta izpildu komitejas priekšsēdētājs J.Pimberis, aizrādot, ka mūsu svarīgākais uzdevums pašreiz ir laikā un labi veikt sējas darbus un apsēt visu zemes platību."

Uzziņa:
"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 — 1962).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!