Foto: Vida Press

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Laikraksts "Tēvija", 29.aprīlis.

Zviedrija izdos Baltijas bēgļu kuģus

Zviedrijas tieslietu ministrs atzinis, ka Padomju Savienības prasību atdot tai kuģus un laivas, ar kurām Baltijas bēgļi nokļuvuši Zviedrijā, neesot iespējams noraidīt. Sarunas notiekot par 647 kuģiem un to atdošanu noteikšot tālākās diplomātiskās sarunas, ziņo laikraksts. 

Cīnītāji Kurzemes mežos

Ziemeļaustrumos no Saldus boļševiku spēki mēģina pārraut Kurzemes fronti. "Gar meža malu stiepjas galvenā kaujas līnija. Vēlu vakarā boļševiki izlauzās tai cauri un robu noslēgt neizdevās. Valdemāra Veisa pulka vīri vēl atrodas mežā, mazos pulciņos, boļševiku ielenkti.". 

Vācu karaspēks no Elbas dodas uz Berlīni

"Berlīnes pilsētas heroiskā kaujā visas pasaules priekšā vēlreiz izpaužas vācu tautas likteņcīņa pret boļševismu. Kamēr galvaspilsēta izcīna šo vēsturē vienreizējo grandiozo aizstāvēšanās cīņu, mūsu vienības pie Elbas pagriezušas amerikāņiem muguru, lai no ārpuses uzbrūkot atvieglotu aizstāvjus," no tālās frontes līnijas ziņo laikraksts.   

"Tēvija" atvadās no lasītājiem

Laikraksts iznācis kopš 1941.gada un nu 1945.gada 29.aprīlī tam iznāk pēdējais numurs.  Laikraksts plaši stāsta par līdzšinējiem darbiem, pateicas lasītājiem, bet iznākšanas pārtraukšanu tā arī nepaskaidro.  "Laikraksts bijis vienīgais materiālu un dokumentu krājums par leģionāru, partizānu un policijas slēgto vienību varonīgajām cīņām," rezumēts redakcijas slejā.

Angļiem bail no Maskavas plāniem

Spāņu laikraksta "Yo" Londonas korespondents ziņojot par pieaugošajām rūpēm, ar kādām Anglijā seko "Padomju Savienības imperiālisma ekspansijai". Kara beigas, kuras vēl pirms gada šķitušas kā brīnišķa rīta blāzma nu Angļu karaļnamā raksturojot kā "šausmīgas bailes par Maskavas mīklainiem nodomiem".

1.maijs - darba diena

"Karš prasa visu strādājošo augstu piepūli, tādēļ arī šogad Kurzemē 1.maijā strādās pilnos apmēros," saviem lasītājiem atgādina laikraksts. 

Uzziņa:
Tēvija bija latviešu valodā izdots laikraksts nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas laikā (1941 — 1945), kas no 1941. gada 1. jūlija iznāca Rīgā, no 1944. gada 17. oktobra līdz 1945. gada 29. aprīlim Liepājā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!