Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Diena" 1991. gada 26. janvārī:

Par pasākumiem pret migrāciju Eiropā

"Vīnē sākusies Eiropas Padomes sponsorēta konference par migrācijas jautājumiem. "Die Press" 23. janvārī informēja, ka Austrija, baidīdamās saņemt vissmagāko Austrumeiropas un PSRS ieceļotāju slogu, ir paredzējusi izstrādāt kategorisku nobeiguma dokumentu.

Vīnes konferences pamatā ir centieni koordinēt bēgļu politiku visā Rietumeiropā. Kā ziņo RFL/RL korespondents, Polija, Ungārija un Čehoslovakija baidās, ka Rietumu stingrā norobežošanās varētu pārpludināt šīs valstis ar padomju ieceļotājiem.

Kopš dzelzs priekškara krišanas, šis ir lielākais migrācijas vilnis Eiropā pēc Otrā pasaules kara."

Sākusies Kuveitas atbrīvošana

"Amerikāņu un angļu karavīru vienība vakar ieņēma Kuveitas piekrastes salu Kūdu un pacēla tajā Kuveitas karogu. Kaujā tika nogremdēti divi Irākas mīnu traleri, gūstā saņemts 51 Irākas karavīrs.

BBC komentārā norādīts, ka salas ieņemšana sagatavo ceļu iespējamam jūras desantam Kuveitā.

Turpinās gaisa karš. Saūda Arābija notrieca divus Irākas "Mirage" iznīcinātājus, kad tie ar "Exocet" raķetēm mēģināja uzbrukt sabiedroto karakuģiem Persijas līci. Angļu kara aviācija zaudējusi piekto Tornado triecienlidmašīnu.

Irākas SCUD raķešu uzbrukumi aizvadītajā diennaktī nav notikuši."

Eiroparlamentā — Baltija

Jānis Zīders, "Dienas" korespondents Briselē

"Šonedēļ Eiroparlamenta ēkā Briselē nav parastās burzmas - visi parlamentārieši strādā Strasbūrā, kur notiek kārtējā ikmēneša parlamenta sesija. Dienaskārtībā divi jautājumi - Persijas līča karš un Baltija.

Pirmdienas sēdē Irākas jautājuma apspriešanai bija atvēlētas trīs stundas, bet Baltijai - divas, šķiet, ka vēl nekad Eiropa nav tik uzmanīgi sekojusi tam, kas notiek pie mums. Asiņainās provokācijas Latvijā un Lietuvā, ar kurām Maskava cerēja iebaidīt nepaklausīgos, ir radījušas bumeranga efektu. M. Gorbačova tā saucamā "normalizācijas politika" ir nobremzējusi visus ekonomiskās palīdzības pasākumus PSRS, kurus decembra vidū Romā bija akceptējuši Eiropas Asociācijas vadītāji.

Pirmdien eiroparlamentāriešu reakcija debatēs bija vienprātīga - ass nosodījums militārajām akcijām Baltijā."

Apmaiņai trūkst naudas

Jānis Galviņš

"Šobrīd skaidras naudas līdzekļi Latvijā ir ļoti ierobežoti. Tiek gaidīts pievedums no Maskavas, taču tas nebūs ātrāk kā nākošās nedēļas sākumā un, iespējams, nepieteikamā daudzumā, šodien "Dienu" informēja PSRS Valsts bankas LR Bankas valdes priekšsēdētājs Alfrēds Bergs-Bergmanis.

Uz PSRS Valsts banku nosūtīts papildus pieprasījums A. Bergs-Bergmanis pastāstīja, ka devis rīkojumu pagarināt naudas pieņemšanu apmaiņai no pensionāriem līdz 26. janvārim.

Uz jautājumu, vai nevajadzētu līdzīgi Lietuvai pagarināt naudas apmaiņas termiņus un palielināt apjomus, A. Bergs-Bergmanis atbildēja: "Jebkura iejaukšanās šajā procesā no MP vai AP puses var radīt pilnīgu haosu." Viņaprāt, Lietuva cietīs ekonomiskus zaudējumus."

Nelaimes gadījums Vecrīgā

Kristīne Stepiņa, Jānis Latvels

"Valmierā no Kocēnu kapličas izvada Ilgvaru Grieziņu, kurš gājis bojā nelaimes gadījumā 21.janvāri Vecrīgā pie Augstākās Padomes. Kā "Dienai" pastāstīja I. Grieziņa tuvinieki, todien, atsaucoties uz Latvijas Radio paziņojumu, viņš devies uz Augstāko Padomi piedāvāt savu palīdzību.

Vakarā ap plkst. 19, izejot no AP ēkas, notika nelaime - brīdī, kad I. Grieziņš spraucās cauri betona nocietinājumiem, traktors, kura vadītājs cilvēku nav pamanījis, ciešāk kopā sabīdīja betona blokus. Nāve iestājās notikuma vietā.

Pretēji interfrontes radio raidītāja "Sodružestvo" paziņojumiem, izdarot medicīnisko ekspertīzi, noskaidrots, ka I. Grieziņš nav bijis iereibis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!