Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Diena" 1991. gada 18. janvārī:

Ierosināta krimināllieta

Līga Krapāne

"Par Roberta Mūrnieka nogalināšanu vakar pie Vecmīlgrāvja tilta, ko izdarīja "melno berešu" pārstāvji, LR Prokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas pārvaldē ierosināta krimināllieta," "Dienai" pastāstīja LR Prokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas pārvaldes priekšniece Rita Aksjonoka.

LR AP šodien apstiprināja sabiedrības pārstāvju darba grupu, kas nodarbosies ar Roberta Mūrnieka apbedīšanas organizēšanu."

Demokrātiska Krievija pret totalitārismu

"Vakar Maskavas pilsētas padomē notika kustības Demokrātiskā Krievija vadības preses konference, kurā kustības koordinācijas padomes līdzpriekšsēdētājs Jurijs Afanasjevs paziņoja: "Gorbačovs ietur kursu uz totalitārisma restaurāciju. Kā politiķis viņš sevi ir izsmēlis un kļuvis bezperspektīvs. Šobrīd Gorbačovs — tas ir pilsoņu karš, un pretoties viņam nozīmē izvairīties no pilsoņu kara."

"Kustības vicepriekšsēdētājs mācītājs Gļebs Jakuņins atzīmējis Patriarha Alekseja II pozīcijas maiņu pagājušā gada decembrī. Patriarhs parakstīja vairāku sabiedrisko darbinieku aicinājumu darīt visu kārtības ieviešanai, bet tagad viņš nosoda slepkavības Lietuvā."

Protesta akcijas Ukrainā

"Gandrīz visos Ukrainas rajonos notika protesta akcijas sakara ar traģiskajiem notikumiem Lietuvā. Akciju dalībnieki tos novērtēja kā totalitāro spēku provokāciju un mēģinājumu saglabāt impēriju, vēršanos pret suverēnas republikas likumīgu valdību.

Kijevā Ukrainas AP deputāts Oļess Ševčenko nolasīja paziņojumu, kurā tika izteikta prasība izvest armiju no Lietuvas. Gorlovkā notika Ukrainas demokrātiskās kustības Ruh ārkārtējā sesija, kurā tika pieprasīts pārtraukt agresiju pret suverēno Lietuvu.

Harkovā visu līmeņu deputāti izveidoja speciālu Demokrātijas aizstāvēšanas komiteju. Protesta akcijas notika arī Ivanofrankovskā, Odesā, Dņepropetrovskā."

Vētra tuksnesī

Valdis Egle, "Dienas" komentētājs

"Brīdī, kad rakstu šo komentāru, jau trešo stundu risinās sabiedroto karaspēka karš pret Irāku. Spriežot pēc esošajām ziņām, ilgi gaidītā
operācija ar kodēto nosaukumu Tuksneša vētra sākusies ļoti veiksmīgi: no Arābijas tuksnešiem un amerikāņu aviācijas nesējiem plūst amerikāņu, britu un arābu lidmašīnu viļņi, graujot Irākas raķešu iekārtas, lidlaukus, ķīmisko un kodolieroču rūpnīcas. Sadama Huseina karaspēks pagaidām neizrāda gandrīz nekādu pretošanos.

Tāpat kā ikviena okupantu un marodieru armija, tā izrādījās cīņas nespējīga, saduroties nevis ar neapbruņotiem cilvēkiem, bet ar brīvu un tāpēc labi attīstītu valstu karaspēku...

Irākas armija bruņota ar padomju ieročiem, to apmācījuši padomju speciālisti (arī Latvijas teritorijā), balstoties uz padomju militārās doktrīnas pamatiem. Pat šobrīd Irākā atrodas padomju militārie speciālisti. Pats S.Huseins dēvē sevi par arābu Staļinu, šo iemeslu dēļ Irākas sagrāve kļūs par zaudējumu arī padomju ieročiem.

Prezidents Bušs, vēršoties pie nācijas un pasaules, sacīja, ka šis ir vēsturisks mirklis un ka cilvēcei beidzot radusies iespēja radīt jaunu pasaules kārtību, kurā vairs nebūs vietas vardarbībai un netaisnībai un visas tautas beidzot varēs īstenot savus centienus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!