Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Latvijas Jaunatne" 1991. gada 15. janvārī:

Atbruņošana vai provokācija?

Ināra Egle

"Naktī uz 15. janvāri "melnās beretes" savā rēķinā ierakstīja vēl vienu akciju - uzbrukumu PSRS lekšlietu ministrijas Minskas augstākās milicijas skolas Rīgas fakultātei, kurā sešās mašīnās ieradās 25 speciālās vienības dalībnieki. Viņi, lietodami šaujamos, piekāva kursantus, no kuriem divi ir ievainoti, un no ieroču noliktavas aizveda ieročus.

Šo notikumu 15. janvārī televīzijas "Panorāmā" komentēja iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis, skolas direktors Anrī Kavalieris. Viņu sacītais rada iespaidu, ka incidents ir atbildes reakcija uz PSRS lekšlietu ministrijai adresēto lūgumu - ļaut tās pakļautībā esošās skolas kursantiem piedalīties sabiedriskās kārtības sargāšanā.

Notiekošo var uztvert arī kā mēģinājumu izprovocēt savstarpējo apšaudīšanos, kas varētu kļūt par ieganstu kara stāvokļa ieviešanai."

V. Martinsons: Streikot ir amorāli

G. Rozenbergs

"Pēc Ministru Padomes lēmuma Ražošanas apvienībā "Radiotehnika" ir trīs uzņēmumi. Vienam no tiem - Popova rūpnīcai, lai kompensētu cenu paaugstināšanu, būtu bijis jāmaksā strādniekiem apmēram 2 250 000 rubļu ceturksnī. Pēc LR/Ministru Padomes lēmuma par 66 rubļu kompensācijas atbrīvošanu no ienākuma un sociālā nodokļa rūpnīcas pirmā ceturkšņa tēriņi būs par 500 000 rubļiem mazāki.

- Valdības lēmumu uzņēmu ar gandarījumu, - teica Vladimirs Martinsons, r/a "Radiotehniķis" ģenerāldirektors, Latvijas rūpniecības uzņēmumu asociācijas priekšsēdētājs. - Šķiet, ka arī citu uzņēmumu vadītāju attieksme pret to ir pozitīva.

Ir paredzēta Latvijas Rūpniecības uzņēmumu asociācijas locekļu sapulce. Rīta pusē V. Martinsons tomēr bažījās, ka no 57 LRVA pārstāvjiem uz tikšanos visi neatnāks. - Atšķirīgas domāšanas nianses diemžēl pārvēršas par nepārdomātas darbības cēloņiem, - secināja V. Martinsons, domādams par dažu uzņēmumu vadītāju attieksmi pret valdības politiku.

Viņš neatbalstīja Daugavpils pievadķēžu rūpnīcas direktora, vienlaikus arī streiku komitejas pārstāvja A. Karova uzvedību Ministru Padomes sēdē, kad daugavpilietis savas pilsētas darba kolektīvu vārdā pieprasīja valdības atkāpšanos. - Pašreiz streikot ir amorāli, - atzina V. Martinsons."

Laikraksts "Diena" 1991. gada 15. janvārī:

Ultimāts Latvijas Republikai

Dzintars Medenis

"Atgriezties pie PSRS un Latvijas PSR konstitūciju un PSRS prezidenta dekrētu pildīšanas notikušā politisko partiju un sabiedrisko organizāciju apaļā galda dalībniekiem un Latvijas parlamenta vadītājiem ierosināja Baltijas kara apgabala virspavēlnieks Fjodors Kuzmins.

F.Kuzmins aicināja atcelt visus pieņemtos LR likumus un lēmumus, kas aizskar karavīru un virsnieku tiesības un pienākumus. Tika pieprasīts izveidot neatkarīgu komisiju, kas koordinētu masu informācijas līdzekļu darbu un raudzītos, lai ari armijas pārstāvju viedoklis izskanētu radio un TV.

"Baltijas kara apgabals ir nevis organizācija, kas destabilizē situāciju, bet gan veicina stāvokļa uzlabošanos," teica F.Kuzmins, atzīmējot armijas gatavību meklēt dialogu kopā ar latviešu tautu, valdību, parlamentu un partijām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!