Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskajiem objektiem valstī tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

"Latvijas Jaunatne" 1991. gada 4. janvārī:

Spēle notiks tik un tā

2. janvārī OMON kaujinieki pēc LKP CK rīkojuma ieņēma Preses namu, daļēji paralizējot laikrakstu iznākšanu. 4. janvārī iznākušā numurā rakstā "Spēle notiks tik un tā", "Latvijas Jaunatne" skaidro, ka avīzes turpinās iznākt.

"Gan ne tik regulāri, ne tik "lieli", ne tik biezi kā normālos apstākļos. Redakcijas, to vidū arī "Latvijas Jaunatne", pamazām pārdislocējas, lai varētu strādāt.

Šādu iespēju radījušas - Latvijas republikas Augstākā padome, Ministru padome, kopuzņēmums "Baltika Enterprises", Latvijas Jaunatnes progresa savienība, Valmieras tipogrāfija "Liesma" un citi.

Valdība meklē telpas redakciju izvietošanai. Iespējams, ka vienu avīzes redakciju izmitinās Galvenā enciklopēdiju redakcija, trīs avīžu kolektīvi dosies uz Žurnālistu namu, bet "Lauku Avīze" un "Lauku Dzīve", visticamāk, pārvietosies uz Lauksaimniecības ministriju."

Poligrāfisti savu godu nepārdos

OMON kaujinieku jeb "melno berešu" ieņemtā Preses nama tipogrāfijas darbinieki ir atteikušies strādāt, kamēr milicijas specvienība iestādi nepametīs, 4. janvārī ziņo "Latvijas Jaunatne"

Akciju sabiedrības "Preses nams" padomes loceklis Egils Rutkovskis medijam pauž neizpratni, kāpēc Preses namu apsargājoši miliči jau iepriekš nav tikuši apbruņoti, kā radio un TV drošībnieki.

Citā publikācijā avīze ziņo, ka tipogrāfijas darba nodrošināšanai "komunisti gatavojas uzaicināt viesstrādniekus no Minskas".

"Maizes desa" par 11,30 rubļiem kilogramā

3. janvārī Latvijas Republikas Ministru padome pieņēma lēmumu paaugstināt pārtikas produkti mazumtirdzniecības cenas. Apgaitā pa Brīvības ielas veikaliem novērot situāciju devās "Latvijas Jaunatnes" žurnālists Ainārs Ērglis.

"Visos veikalos varēja nopirkt pienu un kefīru, auksto gaļu (tautā dēvēts "suņa prieks") par 80 kapeikām kilogramā, zilcdesu par 3 rbļ. kilogramā, asinsdesu par 1,50 rbl. kilograma, kā arī "Maizes desu" ("M. D.") par 11,30 rbļ. kilogramā. Veikala Brīvības ielā 58 vadītājas vietniece Grišina gan paskaidroja, ka atteikusies pieņemt šo "M. D.", jo tā esot izskatījusies tik drausmīga ("draņķīga"), ka kauns tādu cilvēkiem pārdot," rakstīja Ērglis.

Dažos veikalos atvesti arī cīsiņi par 7,30 rbļ. kilogramā, kuri "zibenīgi izķerti", bet citur pārdošanā bijusi cūkgaļa par 12,50 rbļ. kilogramā, kas pārdota tikpat ātri. Bijuši dabūjami arī "sen neredzētie šokolādes sieriņi" par 39 kapeikām gabalā.

"Galvenās atziņas, ko izteica pārdevēju "korpuss" - vārītas desas un it īpaši "M.D." par tādām cenām ir neērti pārdot, jo to kvalitāte nav uzlabojusips (pareizāk sakot, par kvalitāti nevar pat runāt); arī sveramais krējums esot bijis diezgan briesmīgs," rezumē Ērglis.

Savukārt Matīsa [Vidzemes] tirgū reportieris novērojis garāku rindu pēc desām, jo te par 9,30 rubļiem kilogramā nopērkama daudz labākas kvalitātes desa par jau minēto "M.D.". Kopumā tirgū cenas bijušas nedaudz augstākas, toties produktu kvalitāte labāka un rindas īsākas.

ASV izdotais laikraksts "Laiks", pubilcēts 1991. gada 5. janvārī

Kas vainīgs spridzināšanās Rīgā?

"Kāda noziedzīga organizācija ar technisku un taktisku profesionālu prasmi arvien rīko sprādzienus dažādos Rīgas rajonos, ziņo LETA. Pēdējā četru sprādzienu sērija bija otro Ziemsvētku vakarā 27. dec. agrā rītā. Spridzināšana, acīmredzot notiek, lai satrauktu iedzīvotājus.

Nodarīti materiāli zaudējumi, bet ievainoto nav. Par spridzināšanām notiek izmeklēšana, un Latvijas iekšlietu ministrija ir apsolījusi tiem, kas varēs sniegt liecību, lai spridzinātājus noķertu, dot balvu — jaunu automobili un 3000 rubļu naudā.

Sabiedrība spridzināšanu "uzņem vēsi", bez panikas. Šāda mierīga nostāja satricina spridzinātājus, kas kļūst arvien nekaunīgāki. Neviens nešaubās, ka tas ir prezidenta tiešās varas atbalstītāju rokas darbs."

Latvijas basketbolisti ASV turnejā

"Šai "Laika" numurā ievietotais Latvijas vīriešu basketbolistu uzņēmums izdarīts Kalamazū spēles pārtraukuma brīdī. Kā attēlā redzams, tad nolietotajiem sporta tērpiem dažiem ir numurs, dažiem nav, vai ir tikai daļa no numura. Bikšu dažādība ir vēl lielāka.

Daļēji tas atspoguļo īsto patiesību Padomju Savienības 15 "laimīgo" republiku saimē. Spēles notika krietni pilnās lielo koledžu sporta zālēs, un Latvijas vārds būtu vairāk propagandēts, ja vienība spēlētu vienveidīgos Latvijas tērpos."

Foto: Laikraksts "Laiks", 1991.gada janvāris / A. Graudiņš

Priekšā no kreisās: Kārlis Muižnieks, Dzintars Jaunzems, Andrejs Bondarenko, Igors un Raimonds Miglinieki. Aizmugurē: treneris Maigonis Valdmanis, Rīgas celtniecības galvenais inženieris Aleksandrs Aviloks., trenera palīgs Jānis Unbedahts, Imants Katlaps, Juris Kalniņš, Ivars Liepa, Ainārs Bagatskis. Ainārs Melderis, VEF pārstāvis. Dr. Gatis Lakstenieks un Jānis Laksa.

Mičiganas Universitāte - Latvija 127 -107

"Latvijas basketbolisti sacentās ar Mičiganas Universitātes vienību Detroitas priekšpilsētas sporta zālē, kur parasti spēlē Detroitas profesionālā basketbola vienība "Pistons".

Spēli atklājot, pie sporta zāles griestiem bija redzams liels Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs. Sacensību ziņotājs skatītājus iepazīstināja ar Latvijas vienības spēlētājiem, un tad kā pirmā atskanēja "Dievs, svēti Latviju!", tai sekoja ASV himna. Abas vienības apmainījās piemiņas lietām.

Latvieši saviem pretiniekiem pasniedza tautiskus ādas maciņus. Pēc avīžu ziņām, sacensību noskatījās apm. 6000 cilvēku, viņu vidū paliela latviešu grupiņa.

Vienības spēles veids ir ātrs un, tā kā tā bija draudzības spēle, tad viņi izmantoja 14 spēlētājus. Avīzes atzīmēja ka latviešu vienība bijusi nogurusi (8 sacensības deviņu dienu laikā)."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!