Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

ASV izdotais laikraksts "Laiks" 1991. gada 5. janvārī:

Apmelošanas kampaņa pret Latviju

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs Imants Daudišs

"Pēdējā laikā PSRS masu informācijas līdzekļi izvērsuši neapvaldītu apmelošanas un dezinformācijas kampaņu par it kā kritisko stāvokli Latvijas Republikā, kampaņu, kurai savas provokācijas pievieno destruktīvie spēki, kuri cenšas destabilizēt situāciju.

Par kārtējo un viskliedzošāko akciju šajos centienos saasīnāt situāciju Latvijā kļuvis Baltijas kara apgabala armijas aprindu tā saucamā ārkārtas kongresa aicinājums PSRS Tautas deputātu IV kongresam.

Šajā aicinājumā tieši diktēti noteikumi Padomju Savienības Tautas deputātu kongresam un PSRS prezidentam, bet šo noteikumu neizpildes gadījumā draudēts ar saviem ārkārtas pasākumiem, tas ir, virsnieku saiets mēģina uzurpēt politisko varu."

Laikraksts "Diena" 1991. gada 5. janvārī:

ASV valdība nosoda KP pretlikumīgās akcijas Baltijā

Līga Krapāne

"ASV ārlietu ministrijā 3. janvāri notikušajā preses brīfingā ASV valdības pārstāvis pirmo reizi paziņojis, ka, viņaprāt, Baltijas republiku valdības pilnīgi pietiekoši pārvalda un kontrolē situāciju savu republiku teritorijās. Tāpēc PSRS iekšlietu karaspēka rīcība, ieņemot Preses namu Latvijā un KP ēku Lietuvā, uzskatāma par provokāciju.

ASV valdība izteikusi nosodījumu PSRS iekšlietu karaspēka un KP rīcībai, kā arī paziņojusi, ka šādi rīkojoties tiek saasināta jau tā nevajadzīgi saspīlētā situācija Baltijā. Preses brīfingā atkal izskanējusi ASV prezidenta Džordža Buša jau decembri izteiktā doma, ka Baltijas problēma jāatrisina mierīgu pārrunu ceļā starp PSRS un Baltijas valstu valdībām."

Jāmeklē augstāk par Pugo

Kārlis Streips Vašingtonā, speciāli "Dienai"

"ASV ārlietu ministrijas baltiešu lietu speciālists, kurš kārtējo reizi lūdza viņa vārdu neminēt, vaicāts, kas, pēc viņa domām, ir atbildīgs par notikumiem Preses namā, "Dienai" atbildēja: "Es uzskatu, ka šī cilvēka iniciāļi ir M.S.G., - man nav ne mazāko šaubu par to. Pugo ir teicis, ka viņam ar to nav nekāda sakara, un tā ir taisnība. Tas tika lemts augstāk par Pugo.

Padomju Savienībā tā nenotiek, ka Maskavai pakļautie militārie spēki tiek pielietoti bez visaugstākās varas ziņas. Domāt, ka tie bija kaut kādi pašdarbnieki, ir muļķīgi." Vaicāts, vai, viņaprāt, Preses nama ieņemšanai varētu sekot cita rīcība no PSRS Centra, ministrijas pārstāvis sprieda tā: "Es domāju, ka lietas tagad uz laiciņu pieklusīs. Tad visi teiks: "Nu, par ko gan jūs tik dikti uztraucāties?" Un tad Centrs uzsāks kaut ko jaunu."

Rietumi par Preses namu

"The Washington Post" rakstā "Padomju karavīri sagrābj Latvijas laikrakstu iespiešanas centru" uzsver, ka "melno berešu" izdarības izraisījušas pamatotu satraukumu kā Latvijā, tā visā Baltijā, un plaša separātisma apspiešanas kampaņa sagaidāma jau šomēnes.

"The Wasington Post" Maskavas korespondents D.Rernniks citē D. Īvānu: "Preses nama ieņemšana ir tāda veida diktatorisks gājiens, no kā brīdināja Ševardnadze." Savukārt Dr.Anatols Dinsbergs, Latvijas Republikas sūtniecības vadītājs, intervijā "The Washington Times" korespondentam izteicies: "Brutālais uzbrukums Latvijai presei lai ir atgādinājums visai pasaulei, ka Latvija, tāpat kā Kuveita, ir okupēta valsts un ka glasnostj ir tikai ilūzija"

Rietumu masu informācijas līdzekļi atzīmē, ka nav skaidrs, kas devis pavēli ieņemt Preses namu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!