Foto: LETA
Zinātnes Fonda (ZF) prezidents Valentīns Jeremejevs, kurš vienlaikus pilda Latvijas Zaļās partijas Rīgas nodaļas vadītāja pienākumus, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss" iesniedzis pieteikumu parakstu vākšanai par referenduma rīkošanu, lai atceltu 2018. gadā paredzēto "Baltijas praidu", portālam "Delfi" apstiprināja Jeremejevs.

"Manabalss" iesniegtā iniciatīva portālā pagaidām nav izvertēta un publicēta.

Jeremejevs priekšlikumā norāda, ka, lai praida gājienu rīkotu, būtu jāsaņem vismaz 50% iedzīvotāju atbalsts.

Jeremejevs, pamatojot priekšlikumu, "Facebook" ierakstā pauž pārliecību, ka gājiena dalībnieki esot slimi.

"Kāpēc maniem bērniem jāskatās un jāpārņem slimo cilvēku ieradumi? Kāpēc es domāju, ka praida dalībnieki ir slimi ? Tāpēc, ka normāls cilvēks ar netradicionālu orientāciju neies staigāt pa ielām un izrādīties visai tautai," ierakstā norāda politiķis.

Jau ziņots, ka "Baltijas praids" katru gadu notiek kādā no trim Baltijas valstīm, šogad tas norisinājās Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, savukārt nākamgad praids notiks Rīgā.

Apvienības valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina iepriekš pauda, ka situācija LGBT tiesību jomā Latvijā nav iepriecinoša, jo kopš pēdējā praida gājiena "esam stāvējuši uz vietas vai pat pakāpušies atpakaļ". "Atkal dzirdam skaļus, neslēptus diskriminācijas gadījumus pret LGBT cilvēkiem. Jāsastopas ar tādām situācijām un attieksmi, kas šķita palikusi tālā pagātnē. Tomēr prieks, ka sabiedrība šos gadījumus pamana un neklusē," atzina Garina.

Viņa norādīja, ka "Baltijas praids 2018" Rīgā būs nozīmīgs signāls Latvijas varas iestādēm un likumdevējiem, ka situācija ir nepieņemama - viendzimuma pāriem vēl arvien nav nekādas iespējas reģistrēt savas attiecības valsts priekšā, nav pilnvērtīgas aizsardzības pret diskrimināciju, likumdošana nepārprotami neaizsargā LGBT cilvēkus pret naida noziegumiem. "LGBT cilvēki netiek uzskatīti par pilnvērtīgiem mūsu sabiedrības locekļiem, kam pienākas līdztiesība. Tam beidzot ir jāmainās," uzskata Garina.

ZF nodibinājuma, kuru pārstāv Jeremejevs, mērķis ir piesaistīt līdzekļus, lai veicinātu un finansiāli atbalstītu zinātnieku un studentu zinātnisko un akadēmisko darbību; sniegt finansiālo palīdzību zinātnisko konferenču organizēšanā; nodrošināt grāmatu un zinātniskās literatūras sagatavošanu un izdošanu; zinātnieku sociālo problēmu risināšana; veikt pasākumus, lai nodrošinātu ziedotāju vēlmes un norādījumu īstenošanu. Nodibinājuma dibinātājs ir Latvijas Zinātņu akadēmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!