Foto: LU fotoarhīvs

Līdz 2027. gadam Latvijas Universitāte (LU) strādās pie sešiem galvenajiem attīstības virzieniem – zinātnes izcilības, studiju attīstības, ieguldījuma sabiedrībā, talantu attīstības, vides un pārvaldības, kā arī organizācijas kultūras, portālam "Delfi" pavēstīja universitātes pārstāve Kitija Balcare.

LU augustā apstiprināja ilgtermiņa attīstības stratēģiju laika posmam no 2021. līdz 2027. gadam. Tās īstenošanas rezultātus paredzēts vērtēt, izmantojot 21 sasniedzamo snieguma rādītāju, no kuriem pieci izvirzīti par galvenajiem snieguma rādītājiem:

  • pētniecībai piesaistītais finansējums no ārvalstu resursiem attiecībā uz vienu akadēmiskā personāla pilna laika ekvivalentu;
  • koppublikāciju ar ārvalstu partneriem SCOPUS un Web of Science datubāzēs īpatsvars;
  • absolventu, kuri ir apmierināti (vērtējums vismaz «labi») ar studiju kvalitāti, īpatsvars;
  • ārvalsts studējošo skaita īpatsvars LU;
  • ieņēmumu apmērs no komercializācijas.

"Pārmaiņas ir Latvijas Universitātes izvēle, bet vienlaikus arī pienākums un atbildība. 2019. gadā svinējām savu simtgadi. Šobrīd plānojam mūsu Alma Mater attīstību otrajā gadu simtā. Latvijas Universitātes sekmīga darbība veidos pamatu Latvijas valsts un sabiedrības izaugsmei," teicis LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Kā vēstīts LU Stratēģijā 2021.-2027., kas pieejama šeit, tā paredz universitātes kā starptautiski atzīta zinātnes centra tālāko attīstību, unikālu studiju un mūžizglītības programmu pilnveidi, kā arī piedāvājumu konkurētspējīgiem darba un studiju nosacījumiem.

Stratēģija paredz arī iekļaujošu vidi akadēmiska godīguma principu motivētiem studentiem un personālam.

Universitātei īpaša atbildība esot Latvijas sabiedrības, kultūras, tautsaimniecības, vēstures, latviešu valodas pētījumi globālo procesu kontekstā. LU nākotnē plāno sekmēt izcilību zinātnē un studijās, internacionalizāciju, starpdisciplinaritāti, atvērtību, mūsdienīgus un efektīvus digitālos risinājumus, atbildību par ilgtspējīgu vidi, sabiedrību un LU saimi.

"Jaunā attīstības stratēģija ir stāsts par klasiskām vērtībām mūsdienīgā izpildījumā. Ir svarīgi saprast, kā varam saglabāt pārlaicīgās Latvijas Universitātes vērtības, vienlaikus iekļaujoties laikmeta diktētās pārmaiņās. Tāpat šai procesā jāpatur prātā universitātes daudzveidība, kas pagarina, bet krāšņo mūsu ceļu, meklējot visus vienojošo kopsaucēju," tā izaicinājumus pie stratēģijas izstrādes raksturo LU Stratēģijas padomes priekšsēdētājs profesors Andrejs Ērglis.

LU Stratēģijas 2021.-2027. gadam izstrāde ir viena no aktivitātēm Eiropas Sociālā fonda projektā "Labākas pārvaldības nodrošināšana Latvijas Universitātē" specifiskā atbalsta mērķa 8.2.3. "Nodrošināt labāku pārvaldību augstākās izglītības institūcijās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!