Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš un "Aldara" prezidents Vitālijs Gavrilovs trešdien svinīgi pasniedza 2002.gada balvas diviem ievērojamus sasniegumus guvušiem zinātniekiem un četriem jaunajiem zinātniekiem.
650 latu prēmiju un zelta nozīmīti ieguva filoloģijas doktors Viktors Hausmanis par pēdējo gadu pētījumiem drāmas un teātra mākslā un arī Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnikas institūta laboratorijas vadītāja Maija Rukliša par darbu "Metabolītu plūsmu regulācijas likumsakarības korinebaktērijās, to pielietošana (lizīna, valīna un pantotēnskābes) virssintēzē".

250 latu prēmijas un sudraba nozīmītes pasniedza jaunajiem zinātniekiem Sandrai Muižniecei-Brasavai par darbu, kurš veltīts jauna iesaiņojamā materiāla ar iepriekš prognozējamām īpašībām radīšanai. Apbalvots arī Mārtiņš Ikaunieks par darbu, kura mērķis ir iegūt bioloģiski aktīvus savienojumus aizvietoto guanīnu rindā, kas varētu būt potenciālas pretvīrusu vielas.

Iļja Galkins žūrijas ievērību saņēma par darbu, kurš veltīts spēka matricveida pārveidotājiem, bet Anita Labanovska par darbu "Preču izcelsmes piešķiršana un kontrole Latvijas muitā". Šajā darbā atspoguļoti galvenie pamatprincipi, kuri tiek ņemti vērā, izsniedzot un kontrolējot preču izcelsmes apliecinājumus Latvijas muitā. Tā izstrādāšanā izmantota personīgā pieredze, strādājot Valsts ieņēmumu dienesta Zemgales reģionālajā muitā.

Svinīgajā pasākumā, kurš notika kultūras muzejā "Dauderi", "Aldara" prezidents sacīja, ka "šī balva apliecina dziļu cieņu un godu mūsu zinātniekiem.. zinātne ir viens no pamatakmeņiem Latvijas attīstībā".

Savukārt Zinātņu akadēmijas prezidents norādīja, ka šī ir jau ceturtā reize, kad tiek pasniegtas šīs balvas - "tātad tā jau kļuvusi par tradīciju, bet vēl nav iegājusi rutīnā, jo vēl ir daudz balvu kandidātu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!