Foto: AFP/Scanpix

Pēc UNESCO “Izglītība visiem” attīstības indeksa Latvija ierindota 36.vietā pasaulē un tādejādi tā atpaliek no Igaunijas un Lietuvas, kuras ierindotas 22. un 26.vietā, portālu „Delfi” informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijā.

Izglītības attīstības indeksā iekļauti pamatizglītības pieejamības rādītāji, pieaugušo rakstpratības līmenis, dzimumu vienlīdzības indekss, piecu klašu izglītību guvušo skaits u.c. (2010.gada dati). 1.vietā pēc šī attīstības indeksa ir Japāna. Pārskats atklāj izglītības kopainu visā pasaulē un uzsver būtiskākos lokālos un globālos izaicinājumus.

Pārskats atklāj, ka vienai astotajai daļa jauniešu pasaulē nav darba, ceturtā daļa jauniešu par darbu saņem mazāk nekā 1,25 ASV dolāru (0,65 latus) dienā, bet piektā daļa jauniešu attīstības valstīs nav pabeiguši pamatskolu. Tie ir tikai daži no secinājumiem, kas atspoguļoti pārskatā, pievēršot uzmanību arī citām mērķgrupām, piemēram, pieaugušajiem un maziem bērniem.

Ziņojumā norādīts, ka 61 miljons bērnu visā pasaulē joprojām neapmeklē skolu, un šis skaits nav mainījies kopš 2010. gada. Puse šo bērnu dzīvo Āfrikā. Savukārt 71 miljons pusaudžu neapmeklē skolu, bet nabadzīgākajās valstīs tikai puse jauniešu turpina mācības pamatskolā. 2010. gadā 775 miljoni pieaugušo neprata lasīt un rakstīt, nemainīgi - 2/3 no tiem ir sievietes. Pat bagātajās valstīs 160 miljoniem pieaugušo ir nepietiekama rakstpratība, lai aizpildītu, piemēram, darbā pieteikšanās veidlapu, norāda UNESCO.

Pārskatā ir apkopoti arī priekšlikumi, kā valdībām rīkoties, lai jaunieši labāk varētu iekļauties darba tirgū un sociāli pašapliecināties. Piemēram, valdībām ieteikts īstenot otrās iespējas programmas kā prioritātes nacionālajos plānos un nodrošināt, lai izglītība sniedz jauniešiem atbilstošas prasmes darbam.

Ziņojumā norādīts, ka īpaša uzmanība pievēršama nabadzīgo pilsētu un lauku jauniešu apmācībai.

Savukārt privāto sektoru un uzņēmumus UNESCO aicina attīstīt pašiem savas prasmju apguves programmas, lai iesaistītu jauniešus, un attīstīt apmācības fondu darbību.

UNESCO ir īpaša Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas dibināta 1945.gada 16.novembrī ar mērķi veicināt visā pasaulē miera kultūru, rosināt sadarbību un dialogu starp cilvēkiem un dažādām kultūrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!