Foto: LETA
Nekādu iespēju izņemt skaidru naudu no bankas konta Latvijā nav 72 no vairāk nekā 500 Latvijas pagastiem. Pa vienam bankas automātam ir 37 no 110 novadiem.

Tas secināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrijas (VARAM) ziņojumā par skaidras naudas izņemšanas iespējām Latvijā. Ziņojuma autori apkopojuši datus par iespējām izņemt skaidru naudu banku filiālēs, bankomātos, Latvijas pasta nodaļās un tirdzniecības vietās, izmantojot pakalpojumu "Naudas izmaksa".

Ziņojumā norādīts, ka Latvijā 72 pagastos nav pieejama neviena no ziņojumā apskatītajām naudas izņemšanas iespējām. Šādas iespējas nav 29 Latgales reģiona pagastos, 19 Vidzemes reģiona pagastos un pārējos reģionos katrā - 8 pagastos.

120 no 511 pagastiem iedzīvotāju blīvums ir virs vidējā iedzīvotāju blīvuma pagastu dalījumā, savukārt 10 no 72 pagastiem, kuros nav pieejams neviens naudas izņemšanas pakalpojums, iedzīvotāju blīvums pārsniedz pagastu vidējo rādītāju. Pārējos 62 pagastos iedzīvotāju blīvums ir zemāks par vidējo rādītāju. Secināts, ka starp finanšu pakalpojumu skaitu un iedzīvotāju blīvumu nepastāv savstarpējā saistība.

Ziņojuma autori arī norāda, ka blakus šiem pagastiem atrodas tādas teritoriālās vienības, kurās ir pieejamas skaidras naudas izņemšanas iespējas, piemēram, Rēzeknes novada Ozolmuižas un Ozolaines pagastos nav pieejama neviena no skaidras naudas izņemšanas iespējām, taču to atsver blakus esošā republikas pilsēta Rēzekne, kur pieejami šādi pakalpojumi.

Ziņojumā teikts, ka 37 novados pieejams tikai viens bankomāts, tie ir Aglonas, Aknīstes, Alojas, Alsungas, Baltinavas, Brocēnu, Burtnieku, Durbes, Engures, Garkalnes, Jaunjelgavas, Jaunpiebalgas, Kocēnu, Krimuldas, Ķeguma, Mazsalacas, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Nīcas, Ozolnieku, Pārgaujas, Priekules, Raunas, Riebiņu, Rēzeknes, Rojas, Rugāju, Rundāles, Salas, Sējas, Skrīveru, Tērvetes, Vaiņodes, Ventspils, Viesītes un Zilupes novadi.

Tāpat četrās no 67 Latvijas pilsētām neatrodas neviens bankomāts. Neviena bankomāta nav Staicelē, Subatē, Valdemārpilī un Piltenē.

Ziņojuma noslēgumā secināts, ka skaidras naudas izņemšana ir pieejama visā Latvijā, ja skatās pašvaldību, nevis to teritoriālo vienību dalījumā, tostarp, vērtējot naudas izmaksas pakalpojuma pieejamību un iespēju izņemt naudu Latvijas Pastā, tāpēc nav nepieciešama īpaša valsts iejaukšanās un nav nepieciešams veidot atbalsta programmu bankomātu tīkla paplašināšanai.

Pēc "Hipotēku bankas" pārveidošanas par attīstības banku, ja neviena cita banka nepārņems tās bankomātus, tad vēl 5 novados vairs nebūs iespējama skaidras naudas izņemšana no bankomāta - Baltinavas, Pārgaujas, Riebiņu, Rundāles un Salas novados, teikts ziņojumā, ko ceturtdien paredzēts izskatīt valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!