Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas specdienestu ietekme un pilnvaras Krievijā ir augstas un atsevišķās jomās turpina augt, kas attiecīgi palielina Krievijas specdienestu radīto apdraudējumu Latvijai un Latvijas valstspiederīgajiem, teikts Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) pārskatā Saeimai par Latvijas nacionālo drošību.

Tiek uzsvērts, ka ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu darbības pret Latvijas, Eiropas Savienības (ES) un NATO interesēm ir viens no būtiskiem nacionālās drošības apdraudējumiem, kas skar politisko, ekonomisko, militāro un sabiedrisko sfēru. Norādīts, ka, ņemot vērā Latvijas dalību NATO un ES, kā arī ģeogrāfisko atrašanās vietu, vislielāko apdraudējumu veido Krievijas specdienesti.

Ziņojumā skaidrots, ka ārvalstu specdienestu darbības mērķis ir iegūt publiski nepieejamu un apsteidzošu informāciju, kas dienesta pārstāvētajai valstij dotu priekšrocības politisku, ekonomisku un militāru lēmumu pieņemšanai. Bez informācijas vākšanas specdienesti īsteno aktīvos pasākumus, kuru mērķis ir ietekmēt Latvijas, ES un NATO lēmumu pieņemšanu, kā arī sabiedrības viedokli.

Tiek norādīts, ka ārvalstu specdienesti pret Latviju un Latvijas valsts piederīgajiem strādā, izmantojot diplomātiskās pārstāvniecības, kā arī strādājot no savas valsts teritorijas. Ietekmes pasākumu realizācijai specdienesti cenšas veidot vadāmu aģentu tīklu plašsaziņas līdzekļos, valsts un pašvaldību institūcijās, nevalstiskajās organizācijās, politiskajā un uzņēmēju vidē. Arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta virtuālajai telpai un sociālajiem tīkliem, kuros specdienesti var darboties attālināti.

Ziņojumā uzsvērts, ka ārvalstu specdienestu izlūkošanas interešu lokā augsta prioritāte ir jautājumiem, kas skar Latvijas aizsardzības politiku, īpaši saistībā ar NATO. Piemēram, ārvalstu izlūkdienestus interesē citu NATO dalībvalstu militārā kontingenta dalība starptautiskajās mācībās Latvijas teritorijā, to skaitliskais sastāvs, loģistikas un apgādes jautājumi. Latvijas ārpolitika, ekonomika, enerģētikas politika un niansēta interese par iekšpolitiku nemainīgi ir ārvalstu specdienestu interešu lokā.

"Izvērtējot aktuālākās Krievijas specdienestu darbības tendences, jāsecina, ka Krievijas specdienestu ietekme un pilnvaras Krievijā ir augstas un atsevišķās jomās turpina augt, kas attiecīgi palielina Krievijas specdienestu radīto apdraudējumu Latvijai un Latvijas valstspiederīgajiem. Pret Latvijas interesēm vērstie aktīvie pasākumi arvien biežāk tiek izvērsti sociālajos tīklos gan atsevišķu kampaņu veidā, gan veidojot pastāvīgas ietekmes grupas," teikts ziņojumā.

Tāpat turpina pieaugt Krievijas tehniskās izlūkošanas spējas, tai skaitā kiberspējas. Kiberizlūkošanas gadījumi tiek konstatēti arī Latvijā, un to radītais apdraudējums tiek vērtēts kā augsts. Līdztekus jaunajām tendencēm tiek turpināta aktīva izlūkošanas informācijas vākšana arī ierastajā veidā - detalizēti tiek analizēta publiski pieejamā informācija, veidots kontaktpersonu un informācijas avotu tīkls, norādīts pārskatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!