Foto: LETA

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma pirmdien pēc tikšanās ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi uzdevusi Zemkopības ministrijas (ZM) Iekšējā audita nodaļai sākt pārbaudi PVD, lai novērtētu gaļas un citu pārtikas ražošanā izmantojamo izejvielu izsekojamību uzraudzības posmos, portālu “Delfi” informēja ministrijā.

Straujuma norāda, ka uzticas PVD ģenerāldirektora Baloža kompetencei, taču pēc atklātajiem pārkāpumiem zirga gaļas apritē "ir skaidrs, ka nepieciešams meklēt risinājumus, kā uzlabot pārtikas produktu ražošanas izejvielu izsekojamību un pārtikas produktu aprites uzraudzību un normatīvo aktu ievērošanu pārtikas nozarē, lai gala patērētājs saņemtu drošus pārtikas produktus".

Jau vēstīts, ka Straujuma iepriekš pieļāva: saistībā ar zirga gaļas skandālu drīzumā varētu tikt veiktas izmaiņas PVD vadībā.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pašreizējais dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, visticamāk, paliks savā amatā.

"Esam izvērtējuši, kas notiek PVD saistībā ar zirga gaļas skandālu. Tā nav tikai Latvijas problēma, bet gan visas Eiropas jautājums, jo atklāj nepietiekošu kontroli pār pārtikas produkcijas izsekojamību," sacīja Straujuma.

Kā ziņots, līdzšinējās pārbaudēs konstatēts, ka zirga gaļu, nenorādot to marķējumā, ražošanā izmantojuši trīs Latvijas ražotāji - SIA "Forevers", kura desmit produktu, pārsvarā desu, paraugos tika konstatēts zirga DNS, SIA "Kuršu zeme", kuras divos produktu veidos - liellopu gaļas konservos "Nostaļģija" un "Militārā kvalitāte" - zirga gaļas klātbūtni konstatēja Vācijas un Lietuvas pārtikas apriti uzraugošās iestādes, kā arī SIA "Rēzeknes gaļas kombināts", kura ražotajos liellopu gaļas konservos "Tūristu brokastis" zirga gaļas klātbūtni konstatēja Lietuvas atbildīgais dienests.

Pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!