Zirgkastaņu mīnējošās kodes, kuru dēļ Liepājā cietusi vesela zirgkastaņu aleja, šogad lielākā skaitā nekā iepriekšējos gados savairojušās visā Latvijā, informēja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāve Ilona Krastiņa.
Tomēr VAAD uzsver, ka šo kaitēkļu radītie bojājumi nav būtiski koku veselībai un nerada to nokalšanu.

Saistībā ar bīstamās augļkoku slimības bakteriālās iedegas monitoringu VAAD konstatējis divus zirgkastaņu mīnējošās kodes gadījumus - Liepājas Karostā un Teikas rajonā Rīgā. Tomēr speciālisti novērojuši lielāku šo kaitēkļu aktivitāti visā Latvijā.

No zirgkastaņu mīnējošās kodes cietušos kokus nav nepieciešams nocirst, jo nākamajā vasarā tie salapos atkal. Lai iznīcinātu kodes, rudenī kritušās lapas ir jāsavāc un jāsadedzina, jo kaitēkļi pārziemo kūniņās, kas tiek izveidotas uz lapām.

Kā ziņots, no zirgkastaņu mīnējošās kodes "Cameraria orhidella" savairošanās Liepājā, Karostas teritorijā, cietuši vairāki simti zirgkastaņu, iepriekš informēja Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Ingrīda Sotņikova.

Teritorijā bojāti arī citu sugu koki, tomēr speciālisti uzskata, ka šo koku bojājumi nav būtiski un ir saistīti ar mitro un silto laiku, kā dēļ vērojama daudzu citkārt mazāk pamanāmu slimību pastiprināta izplatīšanās. Melnie ieapaļie laukumi uz kļavām, sarkanie un pelēkzaļie aplikumi uz papeļu stumbriem Karostas teritorijā ir ietekmējuši koku vizuālo izskatu, bet nerada būtisku apdraudējumu to augtspējai.

Kā informē VAAD, kodes kāpuru radīto bojājumu dēļ kastaņu lapas brūnē, sačokurojas un nokrīt agrāk nekā normālos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!