Zīriņu kolonijai ligzdu izveidošanai atvēlēts 250 kvadrātmetru lielais AS "Preses nams" konferenču zāles jumts, bet par otru ligzdošanas vietu vēl tiks lemts, pastāstīja "Preses nama" tehniskais direktors Raitis Lejiņš. Konferenču zāles jumtu apskatījuši arī ornitologi un atzinuši, ka tas ir ligzdošanai derīgs.
Savukārt par otru jumtu, kuru pirms daudziem gadiem zīriņi sāka apdzīvot, tiek vākta informācija. Kad informācija būs savākta un apkopota, tiks lemts, vai zīriņiem atļaut uz tā ligzdot vai ne. Lejiņš domā, ka gadījumā, ja viss noritēs, kā plānots, par netālu esošā otra jumta izmantošanu varētu lemt vēl šonedēļ.

Joprojām līdz galam nav atrisināts jautājums par šīs putnu kolonijas iespējamo ligzdošanas vietu. "Preses nama" ēkas jumts putnu ligzdošanai vairs nebija izmantojams pēc ēkas jumta remontdarbiem 2000. un 2001.gadā.

Rīgas domes Vides komiteja par iespējamo zīriņu ligzdošanas vietas atjaunošanu lēma vairākkārt un bija gatava no Vides departamenta līdzekļiem piešķirt finansējumu kolonijas saglabāšanai - "Preses nama" jumta seguma noklāšanai ar oļiem, kas zīriņiem nepieciešami ligzdu veidošanai.

Lai gan "Preses nams" domes institūcijām norādīja, ka jumta seguma noklāšana ar aizsargmateriāliem, lai to varētu nobērt ar oļiem, ir dārga, "Preses nama" vadība neiebilda pret putnu atrašanos uz ēkas jumta.

Pēc ornitologa Māra Strazda teiktā, vēl nav zināms, vai putni atgriezīsies savā kādreizējā ligzdošanas vietā - uz "Preses nama" jumta. Jau tagad uz šīs ēkas redzēti lielie ķīri, kas gatavojas ligzdu veidošanai. Savukārt zīriņu prombūtnes laikā uz "Preses nama" jumta savas ligzdas varētu izveidot sudrabkaijas, kas ir aptuveni četras reizes lielākas par zīriņiem, un arī to rīcība esot atbilstoša putnu lielumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!