Foto: DELFI Reporter

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) nav apmierināts ar Valsts vides dienesta (VVD) rīcību saistībā ar zivju masveida bojāeju Ičas upē un uzdevis noskaidrot, vai VVD rīcība ir bijusi savlaicīga, informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Sprūdžs ir uzdevis pārbaudīt, vai Valsts vides dienesta amatpersonas ir ievērojušas kārtību, kādā sabiedrība jāinformē par negadījumiem vidē un vai ir savlaicīgi vēstījušas par Ičas un Aiviekstes upē nonākušo piesārņojumu. Ministrs uzsver, ka šādos gadījumos sabiedrība jāinformē pēc iespējas savlaicīgāk, lai novērstu iespējamo apdraudējumu cilvēkiem un arī mājdzīvniekiem.

Vienlaikus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka Valsts vides dienests nedēļas sākumā par iespējamo piesārņojumu informēja vietējās pašvaldības un apkārtējos iedzīvotājus. Pēc pirmo analīžu rezultātu saņemšanas no laboratorijas, kas liecināja par iespējamu toksisku piesārņojumu, tika informēta plašāka sabiedrība.

Viena no versijām paredz, ka zivju masveida bojāejā varētu būt vainojama saindēšanās ar lauksaimniecībā izmantotu ķīmisku vielu - glifosātu. Kā atzina Valsts Augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāve Dace Ūdre, glifosāts ir augu aizsardzības līdzekļa darbīgā viela, kas Latvijā reģistrēta 32 attiecīgo līdzekļu sastāvā.

"Glifosāta lietojamā deva konkrētam kultūraugam ir norādīta konkrētā augu aizsardzības līdzekļa marķējumā. Savukārt augu aizsardzības līdzekļus atļauts lietot tikai tam mērķim un pret tiem kaitīgajiem organismiem, un tādās devās, kas stingri minētas marķējumā," sacīja Ūdre.

Jau ziņots, ka pagājušajā svētdienā, šīs nedēļas sākumā Balvu novadā, Ičas upē, konstatēta masveida zivju bojāeja. Bojātas zivis konstatētas arī Aiviekstē, kurā Ičas upe ietek.

Zinātniskās laboratorijas "Bior" eksperti pēc pirmajām pārbaudēm pieļauj, ka zivju bojāeju varētu būt izraisījusi lauksaimniecībā izmantota viela glifosāts, ko plaši izmanto nezāļu iznīdēšanai. Tomēr tā ir tikai viena no versijām, jo precīzu rezultātu noteikšanai nepieciešams veikt papildu analīzes un nepieciešams iegūt vairāk paraugu, sacīja "Bior" vadītājs Aivars Bērziņš.

Lai iegūtu datus par iespējamo piesārņojumu Valsts vides dienests plāno iesaistīt arī citas laboratorijas, iespējams, arī kādu no ārvalstīm.

Par turpmāko rīcību saistībā ar zivju bojāeju un iespējamo piesārņojumu lems starpnovadu Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!