Latvija aicina Eiropas Komisijas dienestus izvērtēt Ukrainas pieņemto lēmumu palielināt ievedmuitas nodevas likmi valstī (+ 13% punkti pie jau esošās nodevas likmes) atsevišķiem produktiem, tādā veidā ierobežojot importu un veicinot vietējās produkcijas patēriņu, informēja Zemkopības ministrijā.
Pašreizējās krīzes apstākļos šāda ievedmuitas palielināšana Latvijas zivsaimniecības produkcijas un alkoholisko dzērienu eksportētājiem var radīt negatīvu ietekmi Latvijas konkurētspējai Ukrainas tirgū, kas nelabvēlīgi ietekmēs jau tā slikto ekonomisko situāciju valstī.

Ukrainas lēmums palielināt muitas nodokļus neatbilst Pasaules Tirdzniecības organizācijas (turpmāk - PTO) līguma nosacījumiem un Ukrainas saistībām iestāšanās sarunām PTO, jo Ukrainas paredzētais ievedmuitas nodokļa palielinājums kopā ar pašreiz piemēroto likmi pārsniegs Ukrainas PTO saistību grafikā paredzētos tarifu robežlīmeņus, kā arī nopietni apdraud Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmēju intereses.

Zivju produktu un zivju konservu eksports no Latvijas uz Ukrainu veido attiecīgi 13% un 7% no kopējā Latvijas zivju produkcijas eksporta apjoma. Pēdējos četros gados Latvijas zivju produkcijas (bez konserviem) eksporta apjoms uz Ukrainu būtiski palielinājies, attiecīgi vairāk nekā 2 un 2,5 reizes.

Esošās Ukrainas ievedmuitas tarifu likmes Latvijas izcelsmes zivju konserviem ir robežās no 5 līdz 10%. Ukrainas ievedmuitas likme saldētai brētliņai ir 5% un pārējām sālītajām zivīm - 10%. Šīs pozīcijas ir ļoti svarīgas Latvijas eksportam uz Ukrainu. Gadījumā, ja ievedmuitas likmes zivju konservu un zivju produktu importam uz Ukrainu tiks paceltas vēl par 13%, Latvijas zivju konservu un zivju produkcijas ražotāji zaudēs savas iespējas konkurēt un realizēt produkciju Ukrainas tirgū, jo ievedmuitas tarifu likme preču pozīcijām, kas ir svarīgas Latvijas eksportam, palielināsies 2,3 - 3,6 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!