Foto: stock.xchng
Ekonomiskā krīze zobārstniecības jomā visnegatīvāk ietekmē zobu protezēšanas un implantoloģijas pakalpojumus, informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra vadītājs Andis Paeglītis.

Ja cilvēki pie zobārsta izvēlas iet akūtu sāpju gadījumos un ar citām zobu problēmām, tad šajos apstākļos, ja trūkst līdzekļu, izvēlas vismaz uz laiku atlikt protezēšanu.

Paeglītis stāsta, ka praksēm ar ilggadēju un noturīgu klientu loku problēma nav tik izteikta. Rindām gan kopumā ir tendence samazināties, tomēr samazinājums nav dramatisks. Lielāka problēma ir jauniem speciālistiem, kam vēl nav izveidojies klientu loks, tāpēc vērojams pieaugums izbraukšanai uz ārzemēm, ko apliecina Latvijas Zobārstu asociācijas izsniegto labas prakses apliecinājumu skaita pieaugums. Tai pašā laikā, salīdzinot ar pārējiem ārstiem un medicīnas personālu, šis procents tomēr ir mazs, skaidro Paeglītis.

Asociācijas pārstāvis stāsta, ka šobrīd nav veikti pētījumi un analīze par cenu līmeņa izmaiņām zobārstniecības praksēs. Cenu līmenis ir bijis ļoti dažāds arī līdz šim, tāpēc nereti prakses ar augstākām cenām šobrīd pakalpojumu cenas samazina.

Tāpat Paeglītis uzsver, ka zobārstniecības pakalpojumu cenas Latvijā ir zemākas nekā citās valstīs un šī tendence ir saglabājusies vēl joprojām, tāpēc arī ārzemēs strādājošie latvieši vēl joprojām izvēlas atgriezties ārstēt zobus šeit. Turklāt zobārstniecībā ir būtisks uzticības faktors, un cilvēki parasti izvēlas iet pie viena un tā paša stomatologa, to bez īpaša iemesla nemainot.

Turklāt šobrīd pieaug vietējo zobārstu interese par ārzemniekiem un iespējām šeit ārstēt pacientus no citām valstīm. Piemēram, Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centram veidojas sadarbība par Skandināvijas pacientu aprūpi mūsu centrā, atklāj centra vadītājs.

Paeglītis arī informē, ka valsts politika balstās uz zobu profilaksi, tāpēc bērnu zobārstniecībā un mutes veselības saglabāšanā finansējums tiek samazināts, taču saglabāts.

Mutes veselības profilakses pakalpojuma pieejamību attālākos reģionos nodrošina un tā tiks nodrošināta mobilās zobārstniecības autobusos. No 2009.gada janvāra līdz jūnijam autobusu apmeklējumu skaits ir 2943. Salīdzinājumam - 2008.gadā kopumā bijuši 4640 apmeklējumi.

Zobārsts uzsver, ka krīzes laikā būtiska nozīme ir profilaksei. Atrast savu ģimenes zobārstu, zobu higiēnistu, ko apmeklēt divas reizes gadā, - tas ir veids, kā novērst akūtu sāpju gadījumus un ietaupīt līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!