Foto: LETA

Būvinženieris Ivars Sergets, kuram Latvijas Būvinženieru savienība (LBS) pēc Zolitūdes traģēdijas anulēja sertifikātu, ir vērsies tiesā ar prasību par sertifikāta atjaunošanu, šovakar vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Pēc lielveikala "Maxima" sagrūšanas, nogalinot 54 cilvēkus, LBS anulēja sertifikātus diviem no lielveikala projektā iesaistītajiem būvspeciālistiem - Andrim Gulbim un Sergetam.

LBS ekspertīzēs atklājās, ka slodze uz lielveikala sijām bijusi vairākkārt lielāka, nekā savā projektā paredzējis Sergets. Tas arī bija iemesls viņa sertifikāta anulēšanai.

Tomēr Sergeta pārstāvis, advokāts Artūrs Zvejsalnieks apšauba šo ekspertīžu objektivitāti, jo tās esot veiktas pēc lietā ieinteresētu pušu pasūtījuma. Viņš apgalvo, ka Sergets pie tām nesošo konstrukciju daļām, kuru sabrukšana, visticamāk, izraisīja traģēdiju, nemaz neesot strādājis.

Sergets lēmumu par sertifikāta anulēšanu neveiksmīgi pārsūdzēja Būvinženieru savienībā un pēc tam Ekonomikas ministrijā (EM). Tagad viņš ar šādu prasību vērsies administratīvajā tiesā, vēsta "Panorāma".

Jau ziņots, ka LBS Sertifikācijas un novērtēšanas komisija pērn 27.novembrī nolēma apturēt septiņu Zolitūdes traģēdijā iesaistīto sertificēto būvinženieru sertifikātus. EM šā gada 12.janvārī sertifikātu apturēšanu atzina par prettiesisku, norādot, ka valdības noteikumi neļauj LBS apturēt sertifikātu darbību, jo tos drīkst tikai anulēt.

LBS janvārī nolēma anulēt sertifikātus tikai diviem no septiņiem speciālistiem - sabrukušās "Maximas" konstruktoram Sergetam un ekspertīzes veicējam Andrim Gulbim. Sergets savu vainu nebija gatavs atzīt un jau sākotnēji neizslēdza iespēju apstrīdēt lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!