Foto: LETA

300 000 eiro morālās kompensācijas summa Zolitūdes traģēdijas lietā ir viena no lielākajām Latvijas tiesu praksē pēdējo desmit gadu laikā.

Pirmdien Rīgas apgabaltiesa traģēdijā cietušo Edgara Čerņenoka un Valerijas Valentīnas Mizulas prasību apmierināja daļēji un nolēma, ka SIA "Maxima Latvija" un SIA "Homburg Zolitude" jāmaksā viņiem kopumā 300 000 eiro, proti, par labu katram no abiem prasītājiem no katra no atbildētājiem tika piedzīti 75 000 eiro, tātad kopumā 300 000 eiro.

Rīgas apgabaltiesas spriedumu vēl varēs pārsūdzēt apelācijas instances tiesā, līdz ar to summa vēl var mainīties.

Augstākās tiesas prakses apkopojums "Morālā kaitējuma atlīdzināšana civillietās" liecina, ka laika posmā no 2006. līdz 2014.gada augustam kasācijas instances tiesa ir pieņēmusi vairāk nekā 500 nolēmumus lietās, kurās prasīta morālā kaitējuma atlīdzība.

Apkopojuma secinājumos norādīts, ka atlīdzības apmērs par morālo kaitējumu nosakāms katrā konkrētajā gadījumā pēc tiesas ieskata, vadoties pēc taisnības apziņas un vispārīgiem tiesību principiem. Jāņem vērā, ka vienotas likmes atlīdzības apmēra noteikšanai par morālo kaitējumu nepastāv. To nosaka, ņemot vērā morālā kaitējuma smagumu, raksturu, tā nodarīšanas apstākļus un sekas, kā arī citus būtiskus apstākļus. Piespriežamajai summai jeb atlīdzinājumam jāpilda taisnīguma, prevencijas un samierināšanas funkcija. Tam ne tikai jāsniedz mierinājums personai, kuras tiesības tikušas aizskartas, bet arī jāattur vainojamā persona no līdzīgu aizskārumu izdarīšanas nākotnē. Tādējādi atlīdzinājumam jābūt samērīgam.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka, iespējams, lielākā morālā kaitējuma un sakropļojuma kompensācijas summa, ko uzdevusi maksāt Latvijas tiesa, figurē vienā no tā dēvētajām Talsu traģēdijas lietām. 2011.gada februārī AT Senāts atstāja spēkā spriedumu, ar kuru no Latvijas valsts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā piedzīta 142 287 eiro kompensācija par 1997.gadā notikušās Talsu traģēdijā radītajām ciešanām. Naudu par morālo kaitējumu un par sakropļojumu tika samaksāta traģēdijā cietušam vīrietim.

Līdz 2013.gada vasaras beigām bija noslēgušies gandrīz visi gadiem ilgušie tiesas procesi saistībā ar Talsu traģēdiju. Pirmajās tiesu instancēs lēma, ka traģēdijā cietušajiem jāmaksā apjomīgas summas, taču nākamās tiesu instances tās būtiski samazināja.

Kopumā, stājoties spēkā spriedumiem, nelaimē cietušie un bojāgājušo piederīgie kopumā kompensācijās no valsts par morālo kaitējumu un sakropļojumu piedzinuši ap 597 606 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!