Foto: F64

Fenomenāla atklātība, atzīšanās Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas sēdēs nav gaidāma, taču gaidāmie rezultāti būs labi, žurnālistiem pēc komisijas sēdes pirmdien norādīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai").

"Es nedomāju, ka mēs komisijā video translācijā varēsim parādīt kādu fenomenālu atklātību, kāds sāks raudāt, atzīties likumpārkāpumos," minēja Balodis. Taču neesot pamata domāt, ka rezultāts nebūs labs.

Komisija darbosies līdz nākamā gada decembrim, taču līdz ziemas sesijas noslēgumam plānots sagatavot starpziņojumu par būvniecības normatīvo aktu kvalitāti.

Komisijas sēdē pirmdien plašākās diskusijas bija par veiktajām izmaiņām būvniecībā pirms traģēdijas, tostarp Valsts būvinspekcijas likvidāciju. Deputāti gan pārmeta Ekonomikas ministrijai (EM), ka sniegtā informācija ir formāla. EM uz komisijas jautājumiem nav atbildējusi pēc būtības, bet atbildēs "sakopējusi dažādus materiālus", minēja deputāte Inguna Sudraba (No sirds Latvijai). "Lasot EM atbildes, nācās konstatēt, ka vēstule ir veidota pēc "copy paste" principa," piekrita deputāte Regīna Ločmele-Luņova ("Saskaņa")

EM atbildes ir 400 grami makulatūras, jēgas tur nav, teica deputāts Arturs Kaimiņš (Latvijas Reģionu apvienība).

EM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs informēja, ka, likvidējot Valsts būvinspekciju, atbildība par dažādām funkcijām tika nodota pašvaldībām, un nav tā, ka uzraudzība kādā brīdī tika pārtraukta. Vienlaikus viņš atzina, ka valsts neesamība būvniecības procesa kontrolē ir sagādājusi problēmas.

Spiridonovs arī uzsvēra, ka jārunā ne tikai par tiesību aktu kvalitāti, bet arī piemērošanas praksi. "Likumā nav pateikts, ka projektu var neuzraudzīt utt.," viņš teica. Būvniecības likums tika labots, lai pateiktu, kas konkrētā laikā atbild par konkrētu procesu - vecajā likumā tas esot "izplūdis".

Tāpat komisijas sēdē tika apspriests Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pienākums pārbaudīt būvmateriālu kvalitāti. Spiridonovs atzina, ka 100% visus materiālus PTAC nekad nevarēs pārbaudīt, jo nav iespējams katrā projektā norīkot PTAC pārstāvi.  Pēc PTAC stāstītā dažādās konferencēs, situācija ar būvmateriālu kvalitāti ir "nenormāla", minēja Spiridonovs. Virknē gadījumu konstatēts, ka būvnieki izmanto nelegālus materiālus.

Piemēram, pašlaik būtiska problēma esot Polijas izstrādājumi, kas Latvijas tirgū parādās  bez jebkāda marķējuma un identifikācijas.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turētie varētu parādīties jau šomēnes un tad lietu nodotu prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota šā gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!