Foto: F64
Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisiju arī turpmāk vadīs deputāts Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai"). Par to ceturtdien pārliecinoši nobalsoja komisijas deputātu vairākums.

"Par" Balodi balsoja 10 deputāti, bet "pret" bija divi – Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvji deputāts Arturs Kaimiņš un Mārtiņš Šics.

Pārbalsošana bija nepieciešama, ņemot vērā izteiktās šaubas par iepriekšējiem balsošanas rezultātiem. Proti, 27.novembra sēdē uz komisijas priekšsēdētāja amatu kandidēja Balodis, Kaimiņš (LRA) un Regīna Ločmele-Luņova ("Saskaņa"). Kopumā bija 12 vēlēšanu zīmes, bet divas tika atzītas par nederīgām, atgādināja Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (S). 

Tā kā par Balodi balsoja seši deputāti, par Kaimiņu – trīs, un par Ločmeli-Luņovu – viens, Balodis uzskatīts par ievēlētu. Tomēr vēlāk radās juridiskas šaubas, vai ar sešām balsīm pietiek vadītāja noteikšanai.

Tas, kā jānosaka komisiju kvorums un kas tiek uzskatīts par klātesošo deputātu absolūto vairākumu, ir komisijas interpretācijas jautājums, atzina Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, skaidrojot, ka komisiju ievēlēšanas kārtību neregulē neviens normatīvs akts.

Balodis gan pārmeta, ka pie secinājumiem par to, ka jāpārvēl komisijas vadība, bija jānonāk ātrāk, jo iepriekšējā balsošanā klāt bija gan Meistere, gan Klementjevs. Savukārt Šics notiekošo nodēvēja par "sklerozes testu" deputātiem.

Par komisijas priekšsēdētāja biedri, tāpat kā iepriekš, ievēlēta Ločmele-Luņova, bet par sekretāru – deputāts Ints Dālderis ("Vienotība").

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota šā gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!