Foto: DELFI

Ceturtdien Zolitūdē izmeklēšanas eksperimenta laikā ar lielu troksni noticis kontrolētais iegruvums lielveikala "Maxima" drupās, portālam "Delfi" apstiprināja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijā, Zolitūdes eksperimenta aktīvā daļa ir pabeigta - jumta konstrukcija ir pārlūzusi.

Tas noticis ceturtdien īsi pēc pusdienlaika, kad Zolitūdē kopnes neizturēja spiedienu un ar skaļu troksni jumta konstrukcijas pārlūza, piezemējoties uz dažus centimetrus zemāk esošajiem balstiem.

Līdz ar to eksperimenta mērķis ir sasniegts - eksperti ir ieguvuši visus nepieciešamos datus par ēkas kopņu un jumta nestspēju.

Vēlāk eksperti šos datus apstrādās un izanalizēs, lai uz tiem varētu balstīt ekspertīzes slēdzienu.

Jau vēstīts, pēc otrdien sāktā izmeklēšanas eksperimenta, kurā uz  novembrī sagruvušā lielveikala jumta tika izvietots baseins, kas pamazām tika piepildīts ar ūdeni, jau trešdien bija vērojamas ievērojamas  deformācijas. "Nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku," secināja Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš norādīja, ka arī procesi, kas noveda pie lielveikala "Maxima" iegrūšanas notika  ilgstoši. "Nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku," teica  Grišins.

Eksperiments sākās 14.aprīlī. Policija gan neprognozēja, kurā brīdī slogošanas laikā sagruvušā lielveikala "Maxima" konstrukcijas neizturēs spiedienu un varētu sagrūt.

Grišins iepriekš pauda uzskatu, ka eksperiments rit gana raiti, jo nepieciešamā slodze sasniegta 12 stundas pēc darba sākuma. Eksperti turpinās darbu līdz būs iegūti visi nepieciešamie dati.

Tāpat tiks veikts darbs trešā nogruvuma vietā. No tās ņemti paraugi, bet dažādi pierādījumi - kopnes, betona plāksnes u.c. - vēl atrodas traģēdijas vietā.

Arī sabrukšanas process sācies, nevis 21.novembrī, bet krietni agrāk -, iespējams deformācijas sākušās pat gadu pirms traģēdijas.

Policija izmeklēšanas gaitā pārbauda katru no versijām, tāpat tā seko gan būvmateriālu iegādes ķēdei, gan būvdarbu kultūrai konkrētajā būvobjektā.

Jau vēstīts, ka līdz šā gada beigām policija varētu saņemt slēdzienus un gada otrajā pusē varētu izvirzīt apsūdzības aizdomās turētajām personām. Par šīm aizdomās turamajām personām policija varētu tikt skaidrībā līdz maijam.

Pērnā gada novembrī zem "Maxima" drupām Zolitūdē dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Tā atzīta par lielāko traģēdiju Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!