Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijā cietusī Marina Grebeškova, kura, sabrūkot lielveikalam "Maxima", zaudēja savu māti, ir nobažījusies par tiesas prāvas iznākumu pēc tam, kad viņas līdzšinējais interešu aizstāvis Aldis Gobzems pārtraucis praktizēt kā advokāts, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tieši Zolitūdes traģēdijas lieta bija viena no publiski pamanāmākajām Gobzema praksē. Šajā lietā Gobzema klienti - cietušie - advokātam neko nemaksāja. Līgumā bija paredzēts, ka viņš saņems daļu no tiesā izcīnītās kompensācijas. Līdz kompensācijām tiesā Zolitūdes traģēdijas upuri nav tikuši, un neko Gobzemam arī nav maksājuši. Tā vietā "Maxima Latvija" un Gobzems pirms diviem gadiem paziņoja par izlīgumu. Tajā par vidutāju tika piesaistīts advokātu birojs "Vilgerts". Tā paša biroja darbinieki tagad pārņem Gobzema klientus Zolitūdes traģēdijas lietā, vēstīja raidījums.

Tomēr viena no cietušajām - Grebeškova - ir nobažījusies par pašreizējo situāciju ar advokātu maiņu. "Es nezinu, ko darīt, jo oficiāli Aldis diemžēl mūs neiepazīstināja ar jauniem advokātiem, un, ņemot vērā, ka pēc līguma viņš mūs pārstāvēja gan krimināllietā, gan civillietā, mēs tagad paliekam bez advokāta. Pašreiz es vēl nepieņēmu nekādu lēmumu, vai mēs pāriesim pie jaunajiem advokātiem vai vispār bez advokātiem paliksim, jo advokātu maiņa ir tāds diezgan sāpīgs process," raidījumam norādīja Grebeškova.

Viņa uzskata, ka tagad meklēt citu advokātu biroju nav vērts, jo pagājis diezgan daudz laika, un maz ticams, ka kāds cits gribēs iedziļināties šajā lietā. "Es zinu, ka ir cietušie, kuri arī nezina, ko tagad darīt ar advokātiem, un nesaprot, kas būs tālāk. Es arī starp tiem," norādīja Grebeškova.

Kā vēstīja "Nekā personīga", jaunie advokāti krimināllietā cietušos pārstāvēt nevēlas, bet klienti baidās, ka tas mazinās cerības panākt notiesājošu spriedumu. Advokātu biroja "Vilgerts" pārstāvji par Zolitūdes lietu ar "Nekā personīga" runāt atteikušies.

Grebeškova apgalvoja, ka viņai galvenais ir panākt, lai Zolitūdes traģēdijas pamata krimināllietā tiesa taisa notiesājošu spriedumu, nevis piedzen kompensāciju. "Mums tā būs iespēja, lai sirdī būtu miers. Jo, kamēr nebūs sprieduma un neviens nebūs cietumā, neviens no mums, cietušajiem, nevarēs mierīgi dzīvot," raidījumam sacīja cietusī.

Gobzems savukārt "Nekā personīga" apgalvoja, ka cietušā iespējas ietekmēt kriminālprocesa iznākumu nemaz neesot tik lielas. "Nevajag pārspīlēt cietušā iespējas ietekmēt kriminālprocesuālās darbības. Vienīgais jautājums, par ko tiesas debatēs var debatēt cietušais, ir par kompensācijas summas apmēru. Kompensācijas summas pamatojums tiesā ir iesniegts," uzsvēra no advokatūras izslēgtais politiķis, Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Gobzems.

Kā ziņots, Zolitūdes traģēdijas pamata krimināllietu pret deviņiem apsūdzētajiem izskata Zemgales priekšpilsētas tiesa. Divarpus gados tiesas sēdēs pārbaudīti vairāki simti pirmstiesas izmeklēšanā nopratināto personu liecību, uzklausīti eksperti, nopratināti aizstāvības pieteiktie liecinieki un speciālisti, kā arī uzklausīti paši apsūdzētie, tajā skaitā juridisko personu pārstāvji. Nākamā tiesas sēde šajā lietā plānota 6.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!