Foto: F64

Biedrība "Zolitūde 21.11." aicina sasaukt Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas ārkārtas sēdi par iespējamo traģēdijas seku likvidēšanai piešķirtā finansējuma neatbilstošu izmantošanu, portālam "Delfi" pavēstīja biedrības pārstāve Regīna Ločmele-Luņova.

Biedrība atgādina, ka Valsts kontrole paudusi bažas par to, ka Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanai piešķirtais finansējums atsevišķos gadījumos nav izlietots atbilstoši mērķim Tostarp Veselības ministrija (VM), pieprasot finansējumu 269 tūkstošu eiro apmērā, nav pārliecinājusies, ka ārstniecības iestāžu, kurās nogādāti traģēdijā cietušie, prēmēšanai norādītais personāls tiešām ir iesaistījies cietušo aprūpē un ārstēšanā.

Izvērtējot VK secinājumus, "Zolitūde 21.11." aicina sasaukt komisijas ārkārtas sēdi par iespējamo Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanai piešķirta finansējuma izlietošanu neatbilstoši mērķim.

Uz sēdi būtu jāaicina Valsts kontroles pārstāvji, veselības ministrs, kā arī Ģenerālprokuratūras pārstāvji, norāda biedrība.

Tāpat biedrība aicina pieprasīt no Valsts kontroles papildus informāciju ar mērķi noskaidrot, vai citās ministrijās un valsts institūcijās Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanai piešķirtais finansējums tika izlietots atbilstoši mērķim.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL) portālam "Delfi" norādīja, ka Valsts kontroles secinājumi un biedrības vēstule tiks izvērtēti. Iespējams, vēlāk arī tos varētu apspriest komisijas sēdē, tomēr pagaidām viņš neredz pamatu ārkārtas sēdes sasaukšanai.

Balodis atgādināja, ka komisija vienojusies līdz augusta beigām sēdes vairs nesasaukt. "Pašlaik turpinās darbs pie komisijas gala ziņojuma," viņš teica.

Jau vēstīts, ka Valsts kontrolei ir bažas, ka finansējums Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanai atsevišķos gadījumos nav izlietots atbilstoši mērķim.

Veicot pārbaudi par ārstniecības personālam izmaksātajām prēmijām, revidenti konstatējuši, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā medicīnisko palīdzību saņēma 17 pacienti, prēmēti 86 darbinieki. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā tika ievesti 12 pacienti, bet prēmijas izmaksātas 98 darbiniekiem. Bet Rīgas 2.slimnīcā tika ievesti deviņi pacienti, un prēmijas izmaksātas 30 darbiniekiem.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Komisijas pirmie secinājumi un cita informācija pieejama mājaslapā zolitude.saeima.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!