Foto: LETA

Rīgas domes Īpašuma komitejas deputāti pirmdien, 1. jūlijā, apstiprināja lēmumprojektu par kopīpašuma izbeigšanu uz nekustamo īpašumu Priedaines ielā 20, kas ir tā dēvētā Zolitūdes traģēdijas vieta, portāls "Delfi" uzzināja Rīga domē.

Pēc nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20 sadales pabeigšanas, SIA „Prana Property" savā īpašumā, kas ir dzīvojamā ēka un pazemes autostāvvieta, apņemas nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu.

Savukārt Rīgas pašvaldība par saviem līdzekļiem nodrošina pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu savā zemesgabalā, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

Lai nodrošinātu 2013. gada 21. novembrī notikušās traģēdijas piemiņas vietas labiekārtošanu un uzturēšanu, Rīgas dome ir gatava piekrist kopīpašuma izbeigšanai uz nekustamo īpašumu Priedaines ielā 20. Rīgas pašvaldībai pieder 7340/10365 domājamās daļas no šī nekustamā īpašuma, norāda Rīgas domē.

Lēmumprojekts paredz, ka zemes īpašums tiks sadalīts atsevišķos zemes gabalos, un nekustamais īpašums 5782 kvadrātmetru platībā un zem tā esošā pazemes autostāvvietas daļa paliks Rīgas pašvaldības atsevišķā īpašumā.

Jau vēstīts, ka dzīvojamā ēka Priedaines ielā 20, kur 2013. gada novembrī sagruva lielveikals "Maxima" un bojā gāja 54 cilvēki, pieder "Prana Property". Tas ir Igaunijas "Coop Pank" (iepriekš "Eesti Krediidipank") meitasuzņēmums.

Pirms tam nams piederēja SIA "Homburg Zolitude", kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam– gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai.

Izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka "Eesti Krediidipank", kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

Pērn Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā prezentēja ideju, kas liecina, ka igauņi nākotnē šajā teritorijā gribētu izbūvēt projektu ar dzīvojamo namu, pazemes autostāvvietām un labiekārtotu parku, kurā atrastos arī memoriāls traģēdijas upuriem. Taču Rīgas dome un Zolitūdes iedzīvotāju pārstāvji pret to kategoriski iebilst. Pašvaldības ieskatā tur būtu jābūt tikai memoriālam, bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

Tā kā 70% īpašuma pieder Rīgas domei, bet 30% "Prana Property", pērn tika nolemts kopīgiem spēkiem meklēt risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!