Foto: F64

Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā nama īpašniekiem SIA "Prana Property" piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, kas nozīmē, ka turpmāk īpašnieks par namu nodokļos ik gadu maksās 22 986 eiro līdzšinējo 11 493 eiro vietā.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija 19. oktobrī notikušajā sēdē uzdeva ēkas līdzīpašniecei, Igaunijas SIA "Prana Property" līdz 16. novembrim novērst uz fasādes izvietotā dekoratīvā pārsega bojājumus, kā arī veikt ēkas tehniskā stāvokļa apsekošanu.

"Prana Property" pārstāvis Rauls Keskila apgalvoja, ka līdz šim uzņēmums ir nodrošinājis, ka jaunais fasādes segums ir nogādāts pie ēkas un tieši patlaban notiekot tā uzstādīšana. Savukārt runājot par ēkas tehnisko ekspertīzi, viņš norādīja, ka tehniskā stāvokļa apsekošana līdz šim nav uzsākta, taču notiekot pārrunās ar vairākiem uzņēmumiem, kas to varētu izdarīt.

Komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) atgādināja, ka pēdējo reizi tehniskā apsekošana veikta 2014. gada novembrī. Jau toreiz konstatēts, ka namam ir 70% nolietojums un tas atzīts par bīstamu un ekspluatācijā neizmantojamu. Vienlaikus namam toreiz netika konstatēti nozīmīgi nesošo konstrukciju defekti, taču nekavējoties bija jāveic ēkas konstrukciju daļēja stiprināšana. Pēdējo reizi jautājums par nama tehnisko ekspertīzi komisijā skatīts 2015. gada jūnijā un jau tobrīd tas klasificēts kā B kategorijas grausts.

Keskila sacīja, ka iepriekšējo ekspertīzi veicis ēkas bijušais īpašnieks SIA "Homburg Zolitūde". "Divu nedēļu laikā ceram pabeigt sarunas par to, lai "Prana Property" iegūtu tiesības šo ekspertīzi izmantot. Pēc tam arī plānots sākt pilnvērtīgu darbu ēkas apsekošanā," sacīja Keskila.

Keskila uzsvēra, ka uzņēmums nemeklē šajā projektā biznesa iespējas un ka viņi šo īpašumu nav iegādājušies labprātīgi.

Rezultātā komiteja vienojās atkārtoti namam piemērot B kategorijas vidi degradējošās būves statusu, vienlaikus piemērojot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļu likmi 3% apmērā. Tāpat komisija vienojās atkārtoti jautājumu par nama tehnisko stāvokli skatīt 1. martā, dodot laiku īpašniekiem nokārtot visas juridiskās nianses un aktualizēt nama tehnisko stāvokli.

Kā ziņots, dzīvojamā ēka Priedaines ielā 20, kur 2013. gada novembrī sagruva lielveikals "Maxima", kā rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, pieder "Prana Property". Tas ir meitasuzņēmums Igaunijas "Coop Pank" (iepriekš "Eesti Krediidipank").

Pirms tam nams piederēja SIA "Homburg Zolitude", kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam - gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka "Eesti Krediidipank", kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

19. oktobrī uzņēmuma pārstāvji Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā prezentēja ideju, kas liecina, ka igauņi nākotnē šajā teritorijā gribētu izbūvēt projektu ar dzīvojamo namu, pazemes autostāvvietām un labiekārtotu parku, kurā atrastos arī memoriāls traģēdijas upuriem. Taču Rīgas dome un Zolitūdes iedzīvotāju pārstāvji tam kategoriski iebilst. Pašvaldības ieskatā tur būtu jābūt tikai memoriālam, bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

"Ja tiešām uzskatāt, ka šo ēku realizēsiet kā dzīvojamo namu, tad abām pusēm jāvienojas par reālu īpašuma sadali, ņemot vērā arī mūsu nostāju par to, ka apakšzemes stāvvieta tur nevar būt. Ja nekas nemainīsies, nākamais solis būs domes lēmums par piespiedu nojaukšanu, kas var sākt tiesvedības," šodien sacīja Burovs. Pati nama nojaukšana varētu izmaksāt ap 700 000 eiro.

70% īpašuma pieder Rīgas domei, bet atlikusī daļa - "Prana Property". Uzņēmums patlaban nav gatavs pieņemt Rīgas domes piedāvājumu atpirkt daļas nekustamajam īpašumam Priedaines ielā 20, iepriekš žurnālistiem sacīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Burovs.

Viņš skaidroja, ka pašvaldības piedāvātā atpirkšanas maksa bija 60 eiro par kvadrātmetru. Tādējādi īpašuma kopējā cena būtu 600 000 eiro, bet pašvaldība maksātu 200 000 eiro.

Tikmēr "Prana Property" valdes loceklis Rauls Keskila skaidroja, ka Rīgas dome piedāvāja cenu kā neapbūvētam zemesgabalam, taču tam "Prana Property" nepiekrīt, jo ēku ir iespējams pabeigt un tās vērtība ir augstāka. Tomēr Igaunijas uzņēmumu apmierinošu cenu Keskila nenosauca, lai gan solīja, ka drīzumā sabiedrība par to uzzinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!