Foto: F64
Zatlera Reformu partijai (ZRP) ir nolikts "kluss" mērķis – nebūtu slikti, ja pēc trim gadiem ZRP darbotos ap 20% cittautiešu, trešdien intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" pastāstījis partijas izpilddirektors Ivo Valdovskis.

"Tas skaitlis zināmā mērā reprezentē balsstiesīgo proporciju, un man liekas, ka iesaistīšanas ceļš ir tas, ko vērts attīstīt. Ka lietas varētu darīt kopā ar tiem krievvalodīgajiem, kuriem ir interese piedalīties, jo ne caur avīžu saziņu viņi kļūs lojāli, bet brīdī, kad redzēs tā darba augļus, ko viņi, procesā iesaistīti, dara sabiedrības labā kopā ar latviešiem," sacījis Valdovskis.

"Nevajag sacīt, ka Latvijai lojālu krievu nav. Jautājums ir par viņu īpatsvaru šodien, par to, kāds īpatsvars varētu būt sasniedzams pēc zināma laika. Nešaubīgi, vienmēr būs arī nelojāli krievi – dažādu apsvērumu dēļ. Mums jāpalielina to pirmo īpatsvars. Tādēļ, ka organizācijai jābūt gatavai pieņemt cilvēkus, kas dala vērtības ar mums," uzsver Valdovskis.

Viņš arī pastāstījis, ka ZRP pašlaik ir 2350 partijas biedru, bet detalizēti šķērsgriezumā neesot apkopots, kas viņi ir. "Pēc ģeogrāfiskās izkliedes no reģioniem mazāk pārstāvēta Latgale, bet tiešām gribētos un ir ļoti svarīgi nekļūt, nepalikt par Rīgas partiju," norādījis partijas izpilddirektors. "Ja runājam par reformu piegājienu, tad tas tikpat nozīmīgs pašvaldību, kā valstiskā līmenī. Savukārt pašvaldību līmenī būs grūti, ja uz vietas nav cilvēku, kuri ir par reformām un tās atbalsta. Tādā nozīmē esmu liels entuziasts braukāt pa Latviju, mudināt un kūdīt organizēties," stāstījis Valdovskis.

Viņš arī norādījis, ka ZRP neesot zaudējusi daudz biedru, "izstāšanās nav masveidā". "No maniem izbraucieniem uz reģioniem secinu, ka netrūkst cilvēku ar idejām, pieredzi, entuziasmu, bet trūkst izpratnes, kā pēc iespējas lietderīgāk to izmantot," sacījis Valdovskis. Cita ZRP iezīme esot, ka "lielākā daļa mūsējo nekad nav bijuši nevienā partijā, un tāpēc es bieži dodos uz reģioniem – no aktīvajiem nodaļu kodoliņiem jāizveido komandas, kas spēj ieraudzīt lietas, ko darīt, lai aizdegas par tām".

ZRP pilnsapulcē, kas plānota 31.martā plānots grozīt partijas statūtus un uzsākt partijas domes darbu. Iecerēts, ka dome vairākas reizes gadā sanāktu uz diskusiju forumu partijas iekšienē, lai veidotu politiku, ar kuru strādāt tālāk. Domes pārstāvniecībā būtu gan deputāti un ministri, bet lielākā daļa – partijas delegāti no reģioniem un nodaļām, stāstījis Valdovskis.

Viņš atzinis, ka ZRP nepretendējot nokļūt 12. Saeimā kā absolūta vairākuma partija, taču "ir lietas, ko gribēsim izdarīt, mēs vēlēsimies tikt valdībā, jo tas ir vienīgais veids īstenot pārmaiņas". "Nu, piemēram, ja jāmaina situācija ostās, ministrijās vai citur, tad tas prasa mainīt arī cilvēkus, un to darīsim. Tas nenozīmē mest granātas uz visām pusēm. Viss jādara mērķtiecīgi. Aiz ikkatrām reformām ir mērķis – izglītībā, ostās, vienalga, kur. Ja mērķi var panākt, svaidot granātas, varbūt tā jādara, bet es tam neticu, jo tā dabū nevis draugus, bet ienaidniekus. Savukārt, ja ej ar idejām, pārliecību un pozitīvu enerģiju, tev rodas draugi, un bez draugiem reformu nevar uztaisīt," sacījis Valdovskis.

Viņaprāt, pašreizējā valdošā koalīcija ir "ļoti laba koalīcija", "stabila koalīcija, un tas neizslēdz arī domstarpības atsevišķos jautājumos". "Izveidojies labākais vairākums, kāds varēja būt. Šobrīd neviens vairs nerunā, ka Lembergs no āra diktē lēmumus, vairs nerunā par citām lietām un ietekmēm. Tādā garā var turpināt, jo īstenībā ir citas daudzas risināmas problēmas. Koalīcijai darba pietiek," sacījis Valdovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!