Foto: LETA
Lai gan Zatlera Reformu partija (ZRP) uzskata, ka Latvijas Sarkanais krusts (LSK) juridiski partijai neko nevar pārmest par tās logo, tomēr, nevēloties LSK aizvainot, ZRP piekritusi izmainīt tās logo esošā stilizētā krusta toni, portālam "Delfi" pavēstīja ZRP valdes loceklis Reinis Tukišs, kurš trešdien šo jautājumu pārrunāja ar LSK prezidentu Valdi Nagobadu.

Iepriekš vēstīts, ka LSK varētu iebilst pret simbola – Sarkanā krusta - izmantošanu ZRP logo. Nagobads "Latvijas Avīzei" sacījis, ka ZRP neesot viņu informējusi par savu ieceri izmantot Sarkanajam krustam ļoti līdzīgu simbolu savā logo, tāpēc LSK nolēma šo jautājumu pārrunāt ar Zatlera partijas pārstāvjiem.

Pēc tikšanās Tukišs portālam "Delfi" sacīja, ka, veidojot logo, tika pamatīgi izpētīta likumdošana un secināts, ka ZRP ir "juridiski spēcīgi argumenti" par labu tam, ka partijas logo būtiski atšķiras no Sarkanā krusta. "Atšķiras krustu pantoņi, mums tas ir uz gaišzila fona, bet Sarkanais krusts drīkst būt tikai uz balta fona. Logo izmantotais krusts arī ir stilizēts, turklāt tas tiek lietots tikai kopā ar uzrakstu "Zatlera Reformu partija"," skaidro Tukišs.

Tomēr ZRP nevēloties konfliktus ar LSK, tāpēc, piekrītot LSK viedoklim, ka logo līdzību ar Sarkano krustu var saskatīt, "esam gatavi pārskatīt izmantoto toni", sacīja Tukišs. Viņš pauda pārliecību, ka ZRP kopā ar LSK atradīs risinājumu un jau ceturtdien tiks publiskots labotais logo.

Kā vēstīts, Sarkanais krusts ir simbols, kura izmantošana tiek īpaši aizsargāta starptautiskās konvencijās un dažādu valstu likumos, piemēram, ASV šāds likums pieņemts jau 1905.gadā.

Savukārt ZRP logo autors ir grafiskais dizainers un Rīgas "Dinamo" un "Positivus" logo autors Dagnis Skurbe.

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušajā sestdienā "Sapņu fabrikā" dibināts eksprezidenta Valda Zatlera politiskais spēks – ZRP. Partijas dibināšanas pasākumā arī prezentēts politiskā spēka logo.

ZRP logo tiek skaidrots kā brīdinājums par ārkārtas situāciju un arī aicinājums nestāvēt malā, lai īstenotu nepieciešamās reformas. Jaunizveidotais politiskais spēks ar šādu logu vēlējies uzsvērt, ka Latvija ir situācijā, kurā nepieciešama steidzama palīdzība.

Partijas krāsu salikums ir viens no labāk pamanāmiem, un tas ir izmantots, piemēram, ASV karogā, turklāt gaiši zilā krāsa asociējoties ar cerībām. Savukārt sarkanais krusts nozīmējot gan to, ka valstij nepieciešama glābšana, gan arī simbolizē plusu jeb pozitīvās pārmaiņas, bet bulta krusta iekšienē simbolizē virzību uz priekšu un reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!