Foto: LETA
Eksprezidents Valdis Zatlers, kurš kļuvis par sestdien referenduma dienā nodibinātās Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītāju, pēc ārkārtas Saeimas vēlēšanām sola sēsties pie sarunu galda ar visām partijām, kuru programmas ZRP būs pieņemamas, izņemot oligarhu ietekmētos politiskos spēkus.

Sestdien vakarā LTV diskusijā Zatlers uzsvēra, ka pirmais vārds būs jāpasaka vēlētājiem, izlemjot, kādiem politiskajiem spēkiem visticamāk rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās būs visvairāk vietu.

Taču viņš klāstīja, ka viņa dibinātā partija būs gatava sēsties pie galda un runāt ar visiem spēkiem, kuru programmas ZRP būs pieņemamas. "Neskriesim tagad un neteiksim, ka mums kāds patīk vai nepatīk," sacīja Zatlers.

Vienīgā ZRP "sarkanā līnija" ir oligarhi – "paliksim pie saviem principiem: ar partijām, kurās būs liela ietekme no lielas naudas, mēs kopā neiesim," skaidroja Zatlers.

Viņš izvairījās skaidri atbildēt, vai gatavs sadarboties ar apvienību "Saskaņas centrs", uzsverot programmu nozīmi un norādot, ka pagaidām vēl partijas nav sagatavojušas programmas turpmākajām darbam, tāpēc nav, ko vērtēt. "Mēs nesāksim neko, kamēr nebūsim ņēmuši vērā visu biedru viedokli," piebilda eksprezidents.

Savukārt ar Zaļo un Zemnieku savienību, ja tajā saglabāsies Zatlera par oligarhu nosauktā Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekme, ZRP nevarētu sadarboties.

Jau ziņots, ka sestdien "Sapņu fabrikā" sapulces dalībnieki nobalsoja par ZRP nodibināšanu un par jaunā politiskā spēka vadītāju ievēlēja pašu eksprezidentu. Tāpat partija ar nelieliem sarežģījumiem ievēlēja 10 valdes locekļus. Dibināšanas kopsapulcē notariāli bija reģistrējušies 293 potenciālie partijas dibinātāji.

Zatlers pēc nepārvēlēšanas amatā nolēma iesaistīties politikā un dibināt savu partiju.

Zatlers nepieņēma piedāvājumu pievienoties partiju apvienībai "Vienotība", jo, viņaprāt, tad neizdotos izveidot valdību bez oligarhu partijām - Latvijas Pirmās partijas, ZZS un nu jau likvidētās Tautas partijas.

Savukārt "Vienotības" pārstāvji iepriekš nosauca Zatlera ideju par kļūdu, jo "nopietnu sociāli ekonomisko mērķu īstenošanai ir nepieciešama politisko spēku konsolidēšana, nevis vēl vienas sīkpartijas dibināšana".

Pēdēja "Latvijas Faktu" aptauja liecina - ja tagad notiktu Saeimas vēlēšanas, lielāko balsu skaitu iegūtu "Saskaņas centrs" (SC) un Zatlera Reformu partija (ZRP). Savukārt "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) reitings kopš maija ir teju divkārt krities. Par ZRP un SC jūlijā balsotu 17,5% vēlētāju. "Saskaņas centra" reitings kopš maija ir krities par vienu procentpunktu – maijā tas bija 18,5%, jūnijā – 18,1%, bet jūlijā – 17,5%.Par "Vienotību" maijā būtu balsojuši 11,7%, jūnijā – 14,7%, bet jūlijā – vairs tikai 8,7% pilsoņu. Savukārt par ZZS maijā balsotu 15,1%, jūnijā – 10,5%, bet jūlijā – vairs tikai 8,1% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!