Virs vidējās normas esošā šī gada temperatūra var izraisīt masveida koraļļu balēšanu Karību jūras baseinā, pēc ilgākiem pētījumiem trešdien paziņoja ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) eksperti.

Veiktajā pārbaudē secināts, ka koraļļiem Karību jūras austrumos un dienvidaustrumos pastāv liels risks tikt bojātiem balēšanas rezultātā. Varētu pat atkārtoties 2005.gada scenārijs, kad šajā reģionā 90% koraļļu tika bojāti, bet 10% pilnībā iznīcināti.

Augstas temperatūras rezultātā koraļļi padzen no savas vides aļģes, kas nodrošina tiem barību. Tas savukārt liek koraļļiem izskatīties baltiem vai izbalojušiem un var izraisīt infekcijas slimību uzliesmojumus, paskaidroja NOAA koraļļu rifu uzraudzības koordinators Marks Eikins.

"Karību jūrā temperatūra ir augsta, un gaidāms, ka tā arī turpināsies," viņš teica, piebilstot, ka dažiem rifiem šī sezona var kļūt par vienu no ļaunākajām.

Pat tikai nedēļu ilga balēšana var novest pie koraļļu nāves un jūras dabiskās vides bojājumiem, norāda eksperti.

Rezervāta izpētes koordinatore Emma Hikersone atzīmēja, ka NOAA izpētes reiss tikko atgriezies no Teksasas un Luiziānas krastos esošā koraļļu rifu "Flower Garden Banks National Marine Sanctuary" rezervāta.

"Mēs konstatējām nopietnu balēšanu. Atsevišķas sugas bija izbalējušas, un mēs esam nobažījušies, ka šogad varētu zaudēt daudz "Milleporidade" dzimtas koraļļu," viņa sacīja.

Zinātnieki norāda, ka koraļļi jūras dzīvei ir vitāli svarīgi organismi, jo tie nodrošina dzīves vietu plašam spektram jūras radījumu, kā arī absorbē lielu daudzumu indīgā oglekļa dioksīda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!