Foto: LETA

Vairāku Saeimas sasaukumu deputāts Nikolajs Kabanovs (S) ir izdevis grāmatu "Latvijas diplomātijas noslēpumi", informēja deputāts.

Grāmata izdota krievu valodā. Tā iznākusi Rīgas izdevniecībā "Zelta rudens" un esot paredzēta lasītājiem, kas interesējas par vēsturi un ārpolitiku.

Lai uzrakstītu minēto grāmatu, Kabanovs apkopoja Latvijas Nacionālā arhīva materiālus par 1940. līdz 1990. gadu periodu, kad Latvija vēl nebija suverēna valsts. Arī tolaik pasaulē bijuši latviešu diplomāti - gan pirmskara valsts pārstāvji, kas turpināja strādāt, būdami izsūtījumā Vašingtonā un Londonā, gan Latvijas PSR Ārlietu ministrijas pārstāvji, pauž autors.

Grāmatā ir akcentēti divi galvenie periodi - Otrais pasaules karš un Aukstā kara beigas. Vienā posmā Latvijas diplomātijai bijusi nelabvēlīga lielvalstu konjunktūra, otrajā esot izdevies izmantot PSRS vājumu un sabrukumu Latvijas neatkarības atjaunošanai.

Virkne asu diplomātisku sižetu grāmatā balstoties uz konkrētiem arhīva materiāliem, kā arī uz ekskluzīvām intervijām, ko autoram snieguši pēdējais LPSR ārlietu ministrs Eižens Počs, pirmais atjaunotās Latvijas Republikas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns un viņa vietnieks Dainis Zelmenis, izsūtījumā Vašingtonā esošs darbinieks un Latvijas vēstnieks ASV Ojārs Ēriks Kalniņš un citi laikmeta liecinieki.

Grāmata ilustrēta ar arhīva fotogrāfijām. Krievu valoda tekstam esot izvēlēta, lai apvienotu latviešu, krievu un angļu valodas avotu saturu, padarot to saprotamu visiem bijušās PSRS lasītājiem, skaidro autors.

Lai atvieglotu pieeju grāmatai, Kabanovs izvietojis grāmatas bezmaksas tiešsaistes versiju interneta vietnē "Rutracker.org". Grāmata drīzumā būšot pieejama arī grāmatnīcās.

Grāmatas prezentācija notiks otrdien, 4. augustā pulksten 14:00 Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas 405. telpā, Rūpniecības ielā 10.

Kabanovs bijis žurnālists, četru Saeimas sasaukumu deputāts, Ārlietu un Eiropas lietu komisijas dalībnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!