Foto: Shutterstock
Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) biedru pieredze liecina, ka tiesnešiem Latvijas tiesās nav laikmetam atbilstošas izpratnes par mediju tiesībām un pienākumiem.

Strīdi, kuros iesaistīti preses pārstāvji, tiek izskatīti kā strīdi starp civilpersonām, kas risina savus privātos jautājumus, ignorējot mediju uzdevumus un tiesības. Šādi otrdien pieņemto spriedumu par 50 000 eiro piedziņu no portāla "Tvnet" par labu Latvijas Nacionālajai operai un baletam (LNOB) vērtē LŽA valde.

LŽA paziņojumā medijiem atzīmē, ka uzskata par nesamērīgu Rīgas apgabaltiesas apelācijas instances spriedumu strīdā starp LNOB un portālu "Tvnet". Tiesas piespriestā kompensācijas summa par LNOB amatpersonu godam un cieņai nodarīto kaitējumu 50 000 eiro ir neatbilstoša nodarījuma smagumam un mediju finanšu situācijai Latvijā.

"Tiesas zālē izskanējušie argumenti un replikas liek domāt, ka LNOB un "Tvnet" strīds ir paraugprāva, lai atturētu medijus no drosmīgas kritikas, kas veltīta dažāda līmeņa amatpersonām," norāda LŽA.

"Šis gadījums ir netipisks tiesu praksei mediju lietās, jo strīds nav par ziņu patiesumu vai nepatiesumu, bet par izteiktā viedokļa samērīgumu. Rīgas apgabaltiesa izlēmusi, ka pārāk kritisks viedoklis Latvijā maksā 50 000 eiro," norāda asociācija.

Šāds sods ir nesamērīgs mediju finansiālajam stāvoklim. Uzliekot par pienākumu maksāt 50 000 eiro, tiesa praktiski apdraud medija tālāko pastāvēšanu, teikts LŽA valdes paziņojumā.

Rīgas apgabaltiesa 24.janvārī apelācijas instancē daļēji apmierināja LNOB prasību pret portālu "Tvnet" saistībā ar viedokļrakstu par telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka Igora Krutoja privāta pasākuma rīkošanai 2014.gada 29.jūlijā.

Tiesa uzlika par pienākumu "Tvnet" publicēt atvainošanos par LNOB un šīs iestādes amatpersonu - Zigmara Liepiņa, Ineses Eglītes un Dainas Markovas - goda un cieņas aizskaršanu un par labu LNOB piedzina 50 000 eiro. Šo spriedumu gan vēl iespējams pārsūdzēt.

Salīdzinot ar pirmā instances spriedumu, kas izpelnījās asu mediju profesionāļu kritiku par vārda brīvības apdraudēšanu, apgabaltiesa piedzinusi mazāku summu. Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn lēma no "Tvnet" piedzīt 129 873 eiro. Arī par šo spriedumu LŽA valde iepriekš pauda kritiku.

Strīda būtība ir tajā, ka "Tvnet" 2014.gada 4.augustā savā portālā publicēja viedokļrakstu ar nosaukumu "Kā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Putina galma publisko namu". Tā autors ir persona, kas raksta ar pseidonīmu Olivers Everts, vēsta aģentūra LETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!