Foto: LETA

Maltas žurnālistes nogalināšana parāda, ka ir jāpilnveido tiesiskais regulējums un jāsniedz atbalsts medijiem, lai žurnālisti Eiropā varētu droši un neatkarīgi darīt savu darbu, šodien pēc Eiropas Parlamentā (EP) pieņemtās rezolūcijas par tiesiskumu Maltā saistībā ar nesen atklātajiem faktiem Dafnes Karuanas-Galicijas slepkavības lietā pauda EP deputāte, Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētājas vietniece Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Melbārde uzsvēra, ka Maltai ir jānodrošina neatkarīga izmeklēšana un tiesvedība, lai žurnālistes atklātajos naudas atmazgāšanas un koruptīvajos noziedzīgajos nodarījumos vainīgie tiktu saukti pie atbildības.

EP deputāte uzskata, ka žurnālistu aizsardzībai ir jābūt vienai no prioritātēm jaunās Eiropas Komisijas dienaskārtībā.

Melbārde uzsvēra, ka komisijai ir jānāk ar priekšlikumiem, lai novērstu stratēģiskās tiesvedības pret žurnālistiem - tā dēvētās stratēģiskās tiesvedības pret sabiedrības līdzdalību (SLAPP).

"Dafnes Karuanas-Galicijas ģimene joprojām saskaras ar naida kampaņām un ir iesaistīta vairākās tiesvedībās par neslavas celšanu, kas sāktas pret žurnālisti, tostarp no Maltas valdības locekļu puses," pauda Melbārde, norādot, ka EP ir jāsniedz juridisks atbalsts žurnālistiem, kuri savas profesionālās darbības dēļ cieš no fiziskiem uzbrukumiem, nepamatotām tiesvedībām un izmeklēšanām, nomelnošanas kampaņām un aizskārumiem internetā.

Vienlaikus deputāte norādīja uz nepieciešamību nodrošināt žurnālistu sociālo aizsargātību.

"Žurnālistu fiziskai drošībai Eiropā ir jābūt pašsaprotamai, taču tāpat svarīgi ir panākt žurnālistu sociālo nodrošinātību, tāpēc jāpilnveido kvalitatīvas žurnālistikas un mediju atbalsts," uzskata Melbārde.

Jau ziņots, ka EP deputāti nobalsojuši par rezolūciju, mudinot Maltas premjerministru Džozefu Muskatu nekavējoties atkāpties no amata, lai nepakļautu riskam žurnālistes Karuanas-Galicijas slepkavības lietas izmeklēšanu.

Muskatam paliekot amatā, " pastāv reāls risks, ka patlaban notiekošā izmeklēšana var tikt apdraudēta", rezolūcijā brīdina EP deputāti.

Rezolūciju atbalstīja 581 deputāts, 26 bija pret un 83 atturējās.

Rezolūcijā atgādināts par apsūdzībām korupcijā un naudas atmazgāšanā, kas celtas Muskatam un citām augstām amatpersonām.

53 gadus vecā Karuana-Galicija, kas atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 2017.gada 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Karuana-Galicija bija starp Maltas ievērojamākajām personām, pateicoties daudz lasītam žurnālistes blogam, kurā viņa atmaskoja noziedzību un korupciju, vēršoties gan pret premjeru Muskatu, gan pret opozīcijas pārstāvjiem.

Žurnālistes dēli pēc viņas nāves pieprasīja Muskata atkāpšanos, apsūdzot viņu nesodāmības kultūras radīšanā un Maltas pārvēršanā par "mafijas salu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!