Foto: LETA
Iespējams, ka eksprezidenta Valda Zatlera padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Sondore-Kukule pirmā izteikusi ideju par Saeimas atlaišanu, sestdien raksta žurnāls "Sestdiena", analizējot Sondores-Kukules ietekmi eksprezidenta dibinātajā Zatlera Reformu partijā (ZRP).

Žurnālā vēstīts, ka Valsts prezidents Zatlers maijā atradās ārvalstīs Polijā. Kad Saeima nobalsoja pret kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā, prezidents un viņa pārstāvji sazinājušies ar mājās palikušajiem kolēģiem, vispirms jau ar prezidenta juridisko padomnieci Sondoru-Kukuli. Tieši viņa esot pirmā izteikusi ideju par Saeimas atlaišanu, pret ko nav iebildis Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs, vēstīts žurnālā.

Taču vienlaicīgi žurnālā norādīts, ka ne viens, ne otrs nav atzinuši un, iespējams, tik drīz arī neatklās, kā patiesībā Zatlers nonāca līdz domai ierosināt Saeimas atlaišanu. Viņi vienmēr uzsvēruši, ka tas bijis Valsts prezidenta lēmums. To arī apstiprina pats Zatlers: "Ja tas nebūtu mans personīgais lēmums, Saeima nebūtu atlaista."

Sondore-Kukule ir kļuvusi par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča padomnieci. Viņa kandidēja arī uz 11.Saeimu, taču no otrās vietas sarakstā noslīdēja uz piecpadsmito un parlamentā netika ievēlēta.

Jau vēstīts, ka toreizējais Valsts prezidents Zatlers 28.maijā izdeva rīkojumu Nr.2, ierosinot 10.Saeimas atlaišanu. Referendumā Saeima tika atlaista un 17.septembrī sarīkotas parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Tajās startēja arī pats Zatlers, kurš netika pārvēlēts prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!