Foto: AFI
Latvijas nepilsoņi pēdējos gados arvien biežāk izvēlas iegūt Krievijas, nevis Latvijas pilsonību, piektdien vēsta žurnāls "Sestdiena".

Piemēram, pērn Latvijas pilsonību naturalizācijas kārtībā ieguva 2467 cilvēki, bet Krievijas pilsonību, atsakoties no Latvijas nepilsoņa statusa, pieņēmuši 2884 cilvēki, vēsta žurnāls. Savukārt vēl 99 iedzīvotāji pērn kļuva par Krievijas pilsoņiem, atsakoties no Latvijas pilsonības.

Savukārt 2010.gadā izvēle par labu Krievijas pilsonībai bijusi vēl izteiktāka - naturalizējās 2336 nepilsoņi, bet Krievijas pilsonību pieņēma 5768 iedzīvotāji.

"Sestdiena" norāda, ka šo procesu rezultātā Krievijas pilsoņu skaits Latvijā ir ievērojami palielinājies, ja pirms 15 gadiem Latvijā dzīvoja ap 8000 cilvēku ar Krievijas pasi, pašlaik Krievijas pilsoņu skaits jau pārsniedzis 40 000. To veicinot arī Krievijas likumi, kas atvieglo pilsonības piešķiršanu bijušās PSRS iedzīvotājiem, skaidro žurnāls.

Krievu kopienas pārstāvji žurnālam skaidrojuši, ka iedzīvotāju centieni iegūt Krievijas pilsonību skaidrojami ar, piemēram, ērtāku ceļošanu uz Krieviju, taču galvenais vilinājums ir lielvalsts pensiju sistēma, kas nodrošina iespēju daudz agrāk aiziet pensijā. Žurnāls skaidro, ka Krievijas pilsoņi pensionējas saskaņā ar Krievijas likumiem, kuros saglabāts PSRS laikā noteiktais pensionēšanās vecums: 55 gadi sievietēm, 60 gadu vīriešiem.

Piemēram, Latgalē daudziem cilvēkiem, it sevišķi pirmspensijas vecumā, grūti savilkt galus kopā, tādēļ viņi izmanto katru iespēju tikt pie liekas naudas, norādījis Latvijas Krievu kopienas Daugavpils nodaļas vadītājs Aleksejs Vasiļjevs. "Nedrīkst viņus nosodīt par šādu lēmumu. Cilvēki cenšas izdzīvot, ne jau iegūt kādu milzu bagātību no Krievijas," bildis Vasiļjevs. Lai gan pensijas Krievijā esot zemākas kā Latvijā, daudzi vēlas agrāk pensionēties uz rīkojas pēc principa "labāk zīle rokā, nekā mednis kokā", skaidrojis Vasiļjevs. Vidējā vecuma pensija Krievijā pašlaik ir ap 9800 rubļu (170 latu mēnesī), savukārt Latvijā attiecīgā summa ir 187 lati mēnesī.

Krievijas pilsoņu skaita palielināšanās Latvijā rosinājusi bažas, ka Maskava to varētu izmantot kā argumentu, lai iejauktos Latvijas politikā, norāda žurnāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!