Foto: stock.xchng
Eksperti izvērtējuši Latvijas augstskolu 854 studiju programmu kvalitāti un ilgtspēju, un 55 ir atzītas par tādām, kuras būtu slēdzamas, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir". Lai gan oficiāli šos rezultātus un studiju programmas sola publiskot vien rudenī, žurnāls "Ir" ceturtdien publiskoja tā rīcībā nonākušo neveiksmīgo studiju programmu sarakstu.

Latvijas Universitātei ieteikts slēgts vidusskolas matemātikas skolotāju programmu, speciālās izglītības skolotāju (maģistrantūra) programmu, pedagoģiju, finanšu sektora vadības, vides pārvaldības, orientālistikas programmas.

Daugavpils universitātē ieteikts slēgt pamatizglītības skolotāja, mūzikas skolotāja, vidējās izglītības skolotāja (maģistrantūra), uzņēmējdarbības vadības (maģistrantūras), Austrumeiropas kultūras biznesa sakaru programmu.

Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai ieteikts slēgt deju un ritmikas skolotāju (maģistrantūras) programmu, organizācijas vadības (maģistrantūras), organizācijas vadība (maģistrantūra ar kvalifikāciju), psiholoģijas (maģistrantūras), cilvēkresursu/biroja administrēšanas programmas.

Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolai ieteikts slēgt namu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas, uzņēmējdarbības organizācijas un vadības, uzņēmējdarbības vadības, jurisprudences, tiesību zinātnes (maģistrantūras), tūrisma vadības programmas.

Starptautiskajai praktiskās psiholoģijas augstskolai ieteikts slēgt datorzinātnes, audiovizuālās mākslas, praktiskās psiholoģijas, konsultatīvās psiholoģijas (maģistrantūras), sabiedrisko attiecību programmas.

Sociālo tehnoloģiju augstskolai ieteikts slēgt tulku-tulkotāju programmu, uzņēmējdarbības ekonomikas un administratīvā darba, tiesību zinātnes un tiesību zinātnes (maģistrantūras) programmas.

Latvijas Lauksaimniecības universitātei ieteikts slēgt finanšu vadības (maģistrantūras), zemes ierīcības un sabiedrības pārvaldes programmu.

Rēzeknes augstskolai ieteikts slēgt latviešu valodas un literatūras skolotāja (maģistrantūra), vēstures un kulturoloģijas skolotāja (maģistrantūra), speciālās pedagoģijas maģistrantūras programmas.

Rīgas Tehniskajai universitātei ieteikts slēgt elektronikas un būvdarbu vadīšanas programmas.

Baltijas Starptautiskajai akadēmijai iesaka slēgt komunikāciju stratēģiskās vadības izklaides un atpūtas industrijā (maģistrantūras) programmu un mikroelektronisko čipu datorvadības projektēšanas programmu.

Grāmatvedības un finanšu koledžai iesaka slēgt sabiedrības pārvaldes speciālista un uzņēmējdarbības un finanšu programmu.

Rīgas Aeronavigācijas institūtam ieteikts slēgt starptautisko pārvadājumu uzņēmumu vadīšanas un starptautisko pārvadājumu uzņēmumu vadīšanas maģistrantūras programmas.

Rīgas Uzņēmējdarbības koledžai iesaka slēgt komercdarbības un uzņēmumu vadības un uzņēmējdarbības programmas.

Rīgas Stradiņa universitātei iesaka atteikties no psiholoģijas programmas.

Latvijas Kultūras koledžai iesaka slēgt tūrisma un atpūtas organizācijas programmu.

Jēkabpils agrobiznesa koledžai iesaka atteikties no komercdarbības (uzņēmējdarbības) studiju programmas.

Kristīgās vadības koledžai iesaka slēgt uzņēmējdarbības vadības programmu.

Latvijas Jūras akadēmijai iesaka slēgt ostu un kuģošanas vadības programmu.

SIA Vadības un sociālā darba augstskola "Attīstība" ieteikts slēgt cilvēkresursu menedžmenta programmu.

Biznesa vadības koledžai ieteikts slēgt tiesību zinātnes programmu.

Rīgas Juridiskajai augstskolai iesaka slēgt jurista lingvista (maģistrantūras) programmu.

Vidzemes augstskolai iesaka slēgt koka ēku celtniecības un ekobūves programmu.


Vērtējums automātiski nenozīmē programmas saglabāšanu vai slēgšanu - par to būs jālemj atsevišķi. Turklāt līdz rudenim vērtējums vēl varot mainīties, jo ir augstskolas, kas ekspertiem nepiekrīt un esot gatavas pat tiesāties, ja to programmas netiks akreditētas.

Novērtētās programmas atkarībā no to rezultātiem sadalītas trīs grupās, no kurām problēmas ar ilgtspēju ir pēdējās - trešās grupas programmām. Aptuveni 70% programmu (585) ir iekļuvušas augstākajā grupā, bet ceturtā daļa jeb 210 programmas - otrajā grupā. Šīm programmām eksperti snieguši komentārus par studiju uzlabošanu. Pēdējā jeb nesekmīgajā grupā iekļauti 6% no vērtētajām programmām, un tas nozīmē, ka eksperti rekomendē šīs programmas slēgt.

Vismaz viena negatīvi vērtēta programma ir pusē no visiem studiju virzieniem, bet vislielākais īpatsvars - psiholoģijas studijās, kur katra ceturtā programma nav atzīta par ilgtspējīgu. Otrs "nesekmīgākais" izrādījies tūrisma virziens.

Savukārt absolūtos skaitļos visvairāk negatīvi vērtēto programmu ir vadības zinību studiju virzienā (19 no 136 vērtētajām programmām) un izglītības studijās (11 no 74).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!