Foto: DELFI Aculiecinieks
Par laikraksta "Telegraf" un portāla "Telegraf.lv" īpašniekiem var kļūt uzņēmumi, kas saistīti ar izdevniecības "Petit" īpašnieku Ukrainas banka "Legbank", liecina žurnāla "Otkritij Gorod" rīcībā esošā informācija.

Ja darījums notiks, krievu avīzes "Čas" un "Telegraf" var nonākt viena īpašnieka - izdevniecības "Petit" rokās.

Jau ziņots, ka pagājušā gada jūnijā par 87% izdevniecības kapitāldaļu īpašnieci kļuva "Legbank", bet līdz tam vienīgajam uzņēmuma īpašniekam Aleksejam Šeiņinam, kurš darbojas arī partiju apvienības "Par labu Latviju" valdē, piederēja 13% kapitāla daļu.

Tomēr žurnāla "Otkritij gorod" rīcībā esošā informācija liecina, ka ar "Legbank" ķēdīte vēl nebeidzas, un darījuma ēnā palicis Krievijas senators, miljardieris Andrejs Molčanovs, kurš žurnāla "Forbes" veidotajā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā ar 3,2 miljardu ASV dolāru vērtiem īpašumiem ieņem 34.vietu.

Pagājušā gada nogalē tika pabeigts laikraksta "Telegraf" mātesuzņēmuma AS "News Media Group" pārdošanas process, taču jaunie īpašnieki netiek atklāti.

Marta sākumā tika veiktas izmaiņas arī laikraksta "Telegraf" un tā mātesuzņēmuma "News Media Group" valdēs, no tām izslēdzot Ernestu Martiņuku un iepriekš iecelto Jeļenu Breslavu. Savukārt maijā "News Media Group" padomi pameta Jānis Jurkāns un Vadims Jerošenko, bet pirms tam amatu padomē pameta arī Lato Lapsa.

"News Media Group" holdingā ir laikraksts "Telegraf", ziņu portāls "telegraf.lv", vortāli "kriminal.lv" un "lifenews.lv".

"Pietiek.com" pērn rakstīja, ka par izdevniecības jauno īpašnieku, visticamāk, netieši kļuvis ar Krievijas banku magnātu Vladimiru Antonovu saistītās Lietuvas bankas "Snoras" meitasuzņēmums.

Laikraksta "Telegraf" izdevēja SIA "Telegraf" apgrozījums pērn palielinājies par 39%, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati. Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija 442 157 lati, bet gadu iepriekš - 316 900 latu. Savukārt "Telegraf" zaudējumi pērn samazinājušies vairāk nekā divas reizes - no 358 036 latiem 2009.gadā līdz 132 260 latiem pērn.

"News Media Group" laikraksta "Telegraf" izdevēju iegādājās 2008.gada rudenī. Līdz tam SIA "Telegraf" piederēja baņķiera Valērija Belokoņa firmai "Belokon News".

Izdevniecības "Petit" apgrozījums 2010.gadā samazinājās par 34%. Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, kopējais izdevniecības apgrozījums pērn bija 2,55 miljoni latu, bet gadu iepriekš tie bija 3,88 miljoni latu. Pagājušajā gadā palielinājušies arī uzņēmuma zaudējumi - no 339 169 latiem 2009.gadā līdz 577 778 latiem pērn. 2008.gadā "Petits" apgrozījums bija 6,86 miljoni latu, bet zaudējumi - 116 958 lati.

Šeiņins iepriekš norādīja, ka jaunie kontrolpaketes īpašnieki - "Legbank" - apņēmušies saglabāt redakcionālo neatkarību, jo "tā nosaka likums par presi", un neveikt izmaiņas izdevniecības personāla sastāvā. Banka nodrošināšot arī iesākto un plānoto izdevniecības projektu virzību.
SIA "Izdevniecības nams "Petits"" reģistrēta 1994.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 100 000 latu.

Izdevniecības nama "Petits" galvenais darbības veids ir grāmatu, laikrakstu un žurnālu izdošana. Izdevniecība izdod vairākus laikrakstus krievu valodā - "Čas", "Subota", "Teleprogramma s djadjej Miši", "Ekspress gazeta v Baltii", kā arī "TaVa Programma", "Rīgas Santīms" un "Reklama.lv". Tiek izdoti arī žurnāli "Ļubļu", "Arhitektura i dizain Baltii" un "VIP Loung", kā arī reklāmas katalogi - "AutoFoto", "DF" un "Podarki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!