Simona Vīzentāla centra vadītājs Efraims Zurofs ceturtdien Rīgā, paziņojot par nacistisko noziegumu informācijas apkopošanas projektu, norādīja, ka Latvijā līdz šim nav notiesāts neviens nacistiskais noziedznieks, taču valstī to varētu būt "vairāki desmiti", kā arī daudz vairāk viņu atbalstītāju.
'Pēdējā iespēja' nacistu noziedznieku sodīšanai Baltijas valstīs

Vīzentāla centrs ceturtdien prezentēja projektu "Operācija: pēdējā iespēja", kura mērķis ir saukt pie atbildības nacistiskos noziedzniekus, par noziedznieku notiesāšanu veicinošas informācijas sniegšanu izsludinot 10 000 ASV dolāru (ap 6000 latu) atlīdzību.

Viņš pauda pārliecību, ka Latvijā un ārpus tās ir daudz cilvēku, kas varētu sniegt informāciju par nacistiskajiem noziegumiem, taču dažādu iemeslu dēļ to nav izdarījuši. "Mēs domājām, ka šī balva varētu būt pamudinājums," sacīja Zurofs.

Viņš norādīja, ka ir trīs potenciālās liecinieku grupas - pēc holokausta izdzīvojušie cilvēki, nejauši aculiecinieki un noziedznieki. Zurofs pauda, ka nacistiskie noziedznieki ir visreālākie informatori, jo daudzus no viņiem notiesāja PSRS laikā, tāpēc viņiem vairs nav no kā baidīties un viņi var liecināt.

"Vai es esmu priecīgs, ka sliktie cilvēki saņems naudu? Es neesmu priecīgs, un šī ir ļoti slikta situācija," sacīja Zurofs, norādot, ka nacistiskie noziedznieki tomēr jāsauc tiesas priekšā.

Viņš stāstīja, ka Latvijā informāciju par nacistiskajiem noziegumiem varēs sniegt divās vietās - prokuratūrā un Ebreju kopienā. Zurofs arī norādīja, ka "Operācijas: pēdējā iespēja" mērķis nav apkaunot Latviju, bet gan tai palīdzēt. "Labākā vēstures mācībstunda būtu publisks tiesas process Latvijas tiesā, latviešu valodā, zem Latvijas karoga, katru dienu atspoguļots medijos," sacīja Zurofs.

Rīgas Ebreju kopienas priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko pauda atbalstu Vīzentāla centra aktivitātēm. "Tiem, kas nogalināja manu tautu, līdz dzīves beigām jāzina, ka viņus par to sodīs," sacīja Suharenko.

Zurofs norādīja, ka pieprasīšana izdot par nacistiskajiem noziegumiem aizdomās turēto Konrādu Kalēju, kas pērn Austrālijā gan miris, bija vienīgais pozitīvais ar šo noziegumu izmeklēšanu saistītais gadījums Latvijā. Projektu finansē labdarības fonds "Targum Shlishi" Maiami ASV.

Preses konferences laikā, kurā Zurofs un fonda pārstāvji informēja par projektu, rīdziniece Baiba Liepiņa iesniedza Zurofam ziņojumu par kādu ebreju, kurš 1941.gadā Ventspilī ziņoja par piecām ģimenēm, kas tādēļ deportētas uz Sibīriju. Zurofs norādīja, ka Vīzentāla centra galvenā prioritāte ir nacistisko, nevis komunistisko noziedznieku tiesāšana.

Savukārt kāds Ebreju kopienas pārstāvis pauda neizpratni par holokausta noziegumu izmeklēšanu Eiropā. "Kāpēc viņi man rāda uzvārdus? Kāpēc viņi neatved fotokartiņas?" stāstot par Lielbritānijas izmeklētāju aktivitātēm, sacīja sirmgalvis.

Nacistiskā režīma laikā no 1941. līdz 1944.gadam iznīcināti aptuveni 70 000 Latvijas ebreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!