Simona Vīzentāla centra Izraēlas biroja direktors Efraims Zurofs nosoda Latviju par mēģinājumiem "piesegt savu tautiešu dalību Holokausta noziegumos" un asi kritizē nu jau demisijas rakstu iesniegušā ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) izteikumus par komunistu un nacistu noziegumiem.

"Ir tādas valstis kā Latvija, kuras mēģina piesegt savu tautiešu dalību Holokausta noziegumos, mēģinot pārrakstīt Eiropas vēsturi, radot nepareizas līdzības par komunistu un nacistu noziegumiem," paziņojumā presei pirmdien norāda Zurofs.

Riekstiņš iepriekš, komentējot Zurofa izteikumus par 16.marta norisēm Rīgā, norādīja, ka "jebkādi mēģinājumi raksturot kritušo karavīru piemiņu kā nacisma glorifikāciju ir absolūti neadekvāti un nepieņemami".

"Ir pienācis laiks Latvijai un tās Baltijas kaimiņiem apturēt mēģinājumus piesegt vietējo iedzīvotāju līdzdalību ebreju masu slepkavībās Otrā pasaules kara laikā un atturēties komunistu noziegumus pielīdzināt holokaustam," aicināja Zurofs.

Viņš uzsvēra, ka "šie centieni ir ne tikai apvainojums nacistu upuriem, bet arī tiem, kuri cieta no komunisma".

Jau ziņots, ka Zurofs 16.martā apmeklēja Rīgu, un arī vērojis leģionāru piemiņas gājienu uz Brīvības pieminekli. Viņš medijiem kritizējis šo gājienu, paziņojot, ka viņam " dīvaini redzēt Eiropas pilsētas centrā cilvēkus, kas piemin tos, kuri iznīcinājuši tūkstošiem ebreju Rumbulā, Biķernieku mežā un citur Eiropā".

Vēlāk Latvijas ārlietu ministrs paziņoja, ka "Latvijai ir nepieņemama jebkāda totalitārā ideoloģija un tā vienmēr ir stingri nosodījusi un nosodīs nacisma, staļinisma noziegumus un holokaustu, kuriem nav un nevar būt noilguma", bet "vienlaikus jāatzīmē, ka jebkādi Efraima Zurofa vai kāda cita mēģinājumi nākt klajā ar dalījumu mazāk un vairāk cietušajos ir nepieņemami. Šādu "sāpju svēršanu" uzskatu par amorālu", komentējot Zurofa teikto, paudis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!