Foto: LETA

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktore Inguna Adoviča apsver iespēju pārsūdzēt viņai Veselības ministrijas (VM) noteikto disciplinārsodu, kas piemērots saistībā ar konfidenciālas informācijas izpaušanu par vairākiem komersantiem.

Kā kaidroja Adoviča, ZVA rīcības pamatā, sniedzot informāciju konkrēto zāļu ražotāja pārstāvim par izvesto zāļu daudzumu un vienlaikus pieprasot no viņa skaidrojumu par Latvijas tirgus nodrošinājumu, bija sabiedrības veselības un patērētāju interešu apsvērumi.

Vēlāk par šo informācijas sniegšanu VM saņēma sūdzību no uzņēmumiem SIA "Saules aptieka" un SIA "Baltacon", kas bija iemesls disciplinārlietas ierosināšanai un soda piemērošanai.

"Uzskatu, ka aģentūra ir rīkojusies atbilstoši normatīvajiem aktiem un labas pārvaldības principiem, tādēļ disciplinārsods nav pamatots. Diemžēl esmu spiesta apsvērt iespēju pārsūdzēt veselības ministra [Gunta Belēviča (V)] lēmumu par disciplinārsoda noteikšanu normatīvajos aktos noteiktajā termiņā," norāda Adoviča.

Viņa arī uzsver, ka iepriekš sniegtā informācija bija neatliekama un būtiski nepieciešama ražotāja pārstāvim, lai plānotu un nodrošinātu reģistrēto zāļu, tostarp ar marķējumu un lietošanas instrukciju latviešu valodā, pastāvīgu pieejamību Latvijas pacientiem. Turklāt runa bijusi par kompensējamo zāļu sarakstā iekļautu medikamentu, kura pastāvīgas pieejamības nodrošināšana ir īpaši būtiska.

Adoviča atzīmē, ka Informācijas atklātības likums nosaka, ka komersants, nododot informāciju iestādei, norāda, vai informācija ir komercnoslēpums un kāds ir šāda statusa tiesiskais pamats. Komersanti atbilstoši likumdošanas prasībām regulāri iesniedz ikmēneša zāļu vairumtirdzniecības datus un nekad nav norādījuši, ka zāļu realizācijas dati ir vairumtirgotāju komercnoslēpums.

Kā ziņots, VM piemērojusi disciplinārsodu ZVA direktorei Adovičai saistībā ar konfidenciālas informācijas izpaušanu par vairākiem komersantiem. Viņai samazināta mēnešalga uz četriem mēnešiem, ieturot 10% no mēnešalgas.

Ministrijā iepriekš skaidroja, ka pirms disciplinārlietas ierosināšanas veiktajā dienesta pārbaudē tika konstatēts, ka ZVA direktore nenodrošina Ministru kabineta noteikumu "Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība" prasību ievērošanu saistībā ar informācijas sniegšanu komersantiem.

Kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, disciplinārsodu parakstījis veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!