Foto: DELFI

Tieslietu ministrija (TM) ir sagatavojusi grozījumus likumos, lai notāriem dotu tiesības reģistrēt laulību. Tāpat paredzēts atteikties no divu liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā gan pie notāra, gan dzimtsarakstu nodaļā, informēja TM.

Ar sagatavoto regulējumu paredzēts veicināt laulības reģistrāciju, piedāvājot alternatīvu iespēju tās reģistrēšanai, "tādējādi stiprinot ģimenes institūtu", skaidro TM. Iespēja laulāties pie zvērināta notāra saistāma ar iespēju iegūt paplašinātu juridisku konsultāciju par normatīvo regulējumu, kas attiecas uz laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām, proti, personām tiks izskaidrots un piedāvāts sakārtot mantiskās attiecības ar laulības līgumu par mantisko attiecību režīma noteikšanu laulāto starpā un nodrošināta attiecīgu ierakstu veikšana valsts publiskajos reģistros.

Grozījumi paredz iespēju atteikties no liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā, jo mūsdienās šādai prasībai vairs neesot juridiska pienesuma, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums. Liecinieku aicināšana tiek atstāta to personu ziņā, kuras vēlas izmantot šo simbolisko iespēju un noslēgt laulību liecinieku klātbūtnē, regulējumā paredzot personām tiesības pieaicināt ne vairāk kā divus lieciniekus.

Ar grozījumiem Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā paredzēts novērst problēmsituācijas, kad personas, kuras maina uzvārdu, noslēdzot laulību, noteiktajā laika periodā nespēj nomainīt personu apliecinošo dokumentu, kas kļuvis nederīgs, jo tūlīt pēc laulības ceremonijas dodas ceļojumā uz ārvalstīm.

Sagatavotais regulējums paredz iespēju personām mainīt uzvārdu dzimtsarakstu nodaļā viena mēneša laikā pēc laulības noslēgšanas, veicot papildinājumu laulību reģistra ierakstā, pamatojoties uz personu iesniegumu, un izdodot jaunu laulības apliecību, kurā norādīts jaunais uzvārds.

Lai novērstu iespējamās problēmas ar dokumentu maiņu, piemēram, ja ārvalstnieka pilsonības valstī ir atšķirīgs normatīvais regulējums attiecībā uz laulātā uzvārda iegūšanu, vienkāršota uzvārda maiņas kārtība arī gadījumos, ja personas vēlas atgūt savu pirmslaulības uzvārdu viena mēneša laikā pēc laulības reģistrācijas.

Paredzēts, ka minētos grozījumus vispirms skatīs Ministru kabineta komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!