Zvērinātais advokāts Lauris Liepa otrdien Parlamentārās izmeklēšanas komisijai saistībā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā pauda viedokli, ka visām tiesu sistēmas profesijām ar likumu jānosaka vienādi standarti.
Liepa uzsvēra, ka nav pieņemams, ka negodprātīgi tiesneši savu karjeru turpina kā zvērināti advokāti.

Runājot par Jāņa Brūkleņa grāmatu "Tiesāšanās kā ķēķis", Liepa pauda viedokli, ka tieslietu sistēmas darbinieki nojauta, ka tādas "sarunas" notiek, bet līdz šim vairījās par to skaļi runāt. Grāmatas iznākšana, kaut arī tajā izmantotas nelegāli noklausītas sarunas, kopumā ir pozitīvi ietekmējusi tieslietu sistēmas sakārtošanu.

Iebildumus var izraisīt tikai advokāta un viņa klientu sarunu publiskošana, kas nav pieļaujama nekādos apstākļos.

Savukārt vairāki deputāti iebilda, ka advokāta Grūtupa klienti, kuru sarunu atšifrējumi ir publiskoti, bija valsts amatpersonas, kuru rīcība publiskā telpā nekad nevar tikt uzskatīta par viņu privātu lietu.

Liepa atzina, ka advokātu un tiesnešu attiecības pēc grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" publicēšanas ir kļuvušas uzsvērti saltas. Pēc Liepas domām, neformālas diskusijas starp advokātiem, tiesnešiem un prokuroriem būtu nepieciešamas, lai izstrādātu kopēju nostāju dažos aktuālos jautājumos un par to nediskutētu tiesas zālē. Viena no tādām problēmām ir advokāta saukšana pie kriminālatbildības par darbībām, ko viņš veicis sava klienta uzdevumā. Šajā gadījumā, pēc Liepas domām, klientam jābūt līdzatbildīgam.

Vienlaikus Liepa norādīja: lai cik svarīgas advokātam ir klienta intereses, viņš tās nekad nedrīkst uzskatīt par augstākām nekā likums.

Latvijas zvērinātie advokāti savu viedokli par iespējamo neētisko rīcību tieslietu sistēmā paudīšot kongresā nākamā gada sākumā.

Saskaņā ar Saeimas Prezidija un Frakciju padomes lēmumu komisijā darbojas pa diviem deputātiem no katras frakcijas - kopā 14 deputāti. Par darbu katrā komisijas sēdē deputāts saņem 21 lata piemaksu savai 1123 latu pamatalgai mēnesī.

No Tautas partijas komisijā strādā Vents Armands Krauklis un Imants Valers, apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāv Juris Dobelis un Imants Kalniņš, no partijas "Jaunais laiks" (JL) komisijā ir Ilma Čepāne un Solvita Āboltiņa, partiju "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pārstāv Miroslavs Mitrofanovs un Nikolajs Kabanovs, "Saskaņas centru" (SC) - Jānis Tutins un Vitālijs Orlovs, Zaļo un zemnieku savienību - Dagnija Staķe un Jānis Strazdiņš, Latvijas Pirmo partiju/"Latvijas ceļu" - Jānis Dukšinskis un Anatolijs Mackevičs.

Izveidot Parlamentārās izmeklēšanas komisiju rosināja partiju JL un SC Saeimas frakcijas deputāti.

Saeima ir pagarinājusi Parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības termiņu līdz 2008.gada 6.martam.

Jau ziņots, ka tikušas noklausītas zvērināta advokāta Andra Grūtupa biroja stacionāro tālruņu sarunas laika posmā no 1998. līdz 2000.gadam, un iespējams, ka tieši šo sarunu pārveidoti atšifrējumi publicēti Jāņa Brūkleņa grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis".

Ja sarunu atšifrējumi ir autentiski, proti, ja šādas sarunas tiešām ir notikušas, tās rada aizdomas par iespējamām koruptīvām saitēm, nelikumīgu un neētisku rīcību tieslietu un iekšlietu sistēmā, arī visaugstākajā līmenī.

Grāmatā publicētie sarunu atšifrējumi varētu radīt aizdomas par "pareizo" tiesnešu sarunāšanu konkrētām civillietām, "pareizu" spriedumu gatavošanu - pat tādu, kurus tiesnesim nodiktē advokāts, tiesvedības taktikas saskaņošanu starp tiesnešiem un advokātiem u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!