Otrdien Zvērinātu advokātu padome kārtējā sēdē (ZAP) nolēmusi izveidot Ētikas komisiju, sacīja padomes pārstāvis Aivars Niedre.
Tai būs jārūpējas par ētikas ievērošanu advokātu darbībā. Šāds lēmums pieņemts arī saistībā ar iespējami noklausītajām telefona sarunām advokāta Andra Grūtupa birojā laika posmā no 1998. līdz 2000.gadam, un, iespējams, ka tieši šo sarunu pārveidoti atšifrējumi publicēti grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis".

"Ētikas komisijai ir vieta ZAP. Līdz šim mums šādas komisijas nebija, dzīve rādīs, vai tas attaisnosies," norādīja Niedre.

Par Ētikas komisijas sastāvu un darbības apjomu lēmumu pieņems 23.oktobrī, kad notiks kārtējā ZAP sēde.

"Esam konstatējuši, ka informācijas izplatīšana plašsaziņas līdzekļos par iespējamajām noklausītajām advokātu un tiesnešu telefonu sarunām ir radījusi būtisku kaitējumu justīcijai, kuras neatņemama sastāvdaļa ir advokatūra," teica Niedre.

Šodien ZAP kārtējā sēdē pauda viedokli, ka nav pieļaujama nelikumīgi iegūtu ziņu izmantošana, secinājumu izdarīšanai par jebkuras personas rīcību, domājot ne tikai par advokātiem, bet jebkuru personu.

Sarunu noklausīšanās un ierakstīšana ir bijusi nelikumīga, un prokuratūra ir ierosinājusi kriminālprocesu. Padome uzskata, ka personu sarunu noklausīšanās, pat ja tās ir sankcionētas, ir nopietns jebkuras personas tiesību aizskārums. Turklāt, ja tās ir noklausītas nelikumīgi, sarunu izmantošana nav pieļaujama.

"Ja tiek izplatītas prettiesiskas rīcības rezultātā iegūtas ziņas, ar to tiek veicināta prettiesisku mērķu sasniegšana," norāda Niedre.

Secinājumus par tālākiem advokatūrā veicamajiem pasākumiem ZAP pieņems pēc tam, kad prokuratūra būs oficiāli paziņojusi par iespējamo telefonu sarunu noklausīšanās likumību vai nelikumību.

Uz ZAP kārtējo sēdi bija aicināti un ieradušies vairāki grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" minētie advokāti, viņu vidū arī advokāts Grūtups. "Mūsu mērķis bija noskaidrot viņu viedokli, ko viņi domā par šīm iespējami noklausītajām sarunām. Vairāki no viņiem uzskata, ka šāda rīcība ir nelikumīga un zemiska," stāsta Niedre.

Aģentūrai LETA ar Grūtupu pēc ZAP sēdes sazināties neizdevās.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējami noklausītajām telefona sarunām šodien uz ZAP kārtējo sēdi aicināja Grūtupu, taču tajā jautājumu par viņa izslēgšanu no advokatūras ZAP neskatīja.

Ja sarunu atšifrējumi ir autentiski, proti, ja šādas sarunas tiešām ir notikušas, tās rada aizdomas par iespējamām koruptīvām saitēm, nelikumīgu un neētisku rīcību tieslietu un iekšlietu sistēmā, arī visaugstākajā līmenī.

Niedre atgādināja, ka ZAP var tikai lemt par disciplinārlietas ierosināšanu pret advokātu un tad šo lietu tālāk skata Disciplinārlietu komisija.

Niedre piebilda, ka patlaban nav pietiekamas informācijas, lai ierosinātu disciplinārlietu pret Grūtupu.

"Dotajā brīdī mums ir tikai grāmata," sacīja ZAP pārstāvis, norādot, ka konkrētāka informācija varētu būt pēc prokuratūras pārbaudes. Pagaidām nekāda informācija no prokuratūras vēl neesot saņemta.

No publicētajiem fragmentiem un "visa pārējā" iespējams secināt, ka "tādas sarunas acīmredzot ir bijušas un par tām ir jārunā", atzina Niedre.

Vai sarunās ir kaut kas nelikumīgs vai arī neētisks no advokāta puses - arī par to esot nepieciešams spriest. Niedre piebilda, ka pats grāmatu vēl neesot lasījis.

Jautājums ir svarīgs, tāpat kā tiesnešiem, arī advokātiem savs viedoklis būtu jāizsaka, sacīja Niedre.

Viņš pieļāva, ka viedoklis varētu tikt formulēts ZAP sēdē septembrī.

LETA jau ziņoja, ka grāmatas varoņi advokāti ar tiesnešiem un tiesu vadītājiem risina dažāda rakstura sarunas, biežāk gan apņemoties runāt "ne pa telefonu", kā arī saskaņo laikus, kad var ierasties "papļāpāt", "uz kafiju un tēju" vai, visērtāk, tiesneša kabinetā izlasīt lietu, kamēr pats tiesnesis būs tiesas zālē.

Grāmatā publicētie sarunu atšifrējumi varētu radīt aizdomas par "pareizo" tiesnešu sarunāšanu konkrētām civillietām, "pareizu" spriedumu gatavošanu - pat tādu, kurus tiesnesim nodiktē advokāts, tiesvedības taktikas saskaņošanu starp tiesnešiem un advokātiem u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!