Foto: LETA

Jau ilgāku laiku no amata atstādinātā Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa piekritusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) piedāvājumam vadīt Valsts reģionālās attīstības aģentūru (VRAA), jo vēlas pilnveidot tālāk savu profesionālo pieredzi.

Zvidriņa šodien pēc valdības lēmuma iecelt viņu VRAA vadītāja amatā žurnālistiem atzina, ka piekritusi šim piedāvājumam, zinot, ka amats būs vakants. Lēmums esot pieņemts, vērtējot profesionālo pusi un nesaistot to ar KM notikušo.

Viņa gan turpināšot tiesāties saistībā ar atstādināšanu no KM valsts sekretāres amata, turklāt plāno arī sūdzēties par cilvēktiesību neievērošanu Latvijā tiesvedības procesā.

Pēc Zvidriņas teiktā, Sprūdžs, iepazīstoties ar viņas CV, secinājis, ka viņai ir labas zināšanas un pieredze pašvaldību, finanšu vadības, budžeta, informācijas tehnoloģiju (IT) jomā. Viņš bijušo KM valsts sekretāri uz pārrunām uzaicinājis pagājušajā nedēļā.

Zvidriņa norādīja, ka VRAA ir lielāka nekā KM un tās vadīšana viņai būs izaicinājums.

Viņa pagaidām atturējās minēt konkrētas iespējamās personāliju izmaiņas aģentūrā, skaidrojot, ka jāvērtē cilvēku darbs. Viņa negribēja izteikt pārsteidzīgus secinājumus par to, ka vienam vai otram trūktu pieredzes vai profesionalitātes. Par to varētu runāt pēc pāris mēnešiem, jo vispirms cilvēkam jādod iespēja sevi pierādīt.

Savukārt, runājot par pirmajiem darbiem, viņa teica, ka pagaidām smalki neesot izvērtējusi, taču viens no jautājumiem noteikti esot reģionālā politika, attīstība. Pēc viņas vārdiem, jāraugās ne tikai uz centralizāciju, bet uz to, ka pakalpojumam jābūt pieejamam arī reģionos, tuvāk pakalpojumu saņēmējam.

Runājot par IT nozari, kas arī ir VRAA pārziņa, viņa norādīja, ka Eiropas Savienības līdzfinansētie projekti patlaban norit un tiem var tikai sekot līdzi, savukārt attiecībā uz nākotni var vērtēt, ko nepieciešams uzlabot.

Zvidriņa žurnālistiem teica, ka viņai ir žēl kultūras nozares, kas patlaban grimst uz leju. Viņa norādīja, ka ir centusies cīnīties par finansējuma palielinājumu 2012.gadam, kā arī minēja vairākus projektus, kuriem līdzekļi nav piešķirti.

Viņa mudināja sekot līdzi Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas jeb "Gaismas pils" būvniecības izmaksu indeksācijai, norādot, ka tā nav veikta trīs ceturkšņus. Laikā, kad tiek runāts par naudas trūkumu kultūrai, ministrijas politiskā vadība atbalsta, ka būvnieks ir parādā vairāk nekā divus miljonus latu, norādīja Zvidriņa.

Bijusī KM valsts sekretāre arī turpinās tiesāties saistībā ar disciplinārlietas ierosināšanu pret viņu. Viņa vēl gaida Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča atbildi par lūgumu ierosināt disciplinārlietu pret Administratīvās rajona tiesas tiesnesi Dzintaru Melbārdi, kurš, pēc Zvidriņas domām, veicis vairākus pārkāpumus, kuru dēļ pieņēmis viņas interesēm nelabvēlīgu lēmumu strīdā ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK). Viņa arī Administratīvajā apgabaltiesā apstrīdējusi Administratīvās rajona tiesas lēmumu saistībā ar termiņa pagarināšanu lēmuma pieņemšanai disciplinārlietā pret viņu.

Viņa arī teica, ka līdz ar pārcelšanu VRAA jāizbeidz pret viņu ierosinātā disciplinārlieta.

Zvidriņa arī plāno sūdzēties par cilvēktiesību pārkāpumiem, uzskatot, ka jebkura fiziska persona nevar pilnībā paļauties uz tiesu sistēmu, uz objektīvu lēmumu.

"Šajā valstī ir diezgan problemātiski cerēt uz objektīvu un taisnīgu tiesas lēmumu. Ja iesniedzat tiesā papildu materiālu, tas vienkārši pazūd. Kur ir garantija jebkuram valsts iedzīvotājam, ka par viņu tiks pieņemts objektīvs lēmums?" vaicāja Zvidriņa. Viņa arī piebilda: ja tiesas lēmumā tiek norādītas atsauces uz tiesu lēmumiem, kas nav publiski pieejami, nav iespējams pārliecināties, vai tas attiecas uz lietu. Viņasprāt, tas ir cilvēktiesību jautājums. Zvidriņa pieļāva, ka daudzi cilvēki saskārušies ar šo problēmu, ir nolaiduši rokas un nesaprot, kā tālāk rīkoties.

Zvidriņa KM valsts sekretāre bija kopš 2006.gada.

Kā ziņots, valdība šodien atbalstīja koalīcijā iepriekš panākto vienošanos par vairāku ministriju valsts sekretāru rotāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!