Foto: AFP/Scanpix

Zviedra Torda Bengtsona saimniecībā Kalētu pagastā atrasti vairāk nekā desmit mājlopu līķu, kas, visticamāk, gājuši bojā nepietiekamas pārtikas dēļ, trešdien vēsta laikraksts "Kurzemes Vārds".

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem saimniecībā Pārtikas un veterinārais dienests saņēmis gan no veterinārārstes, gan policistiem, kas tur bija ieradušies, jo saimnieks sūdzējās par zādzību saimniecībā.

PVD inspektori saimniecībā atraduši vairāk nekā desmit govju un cūku līķus sadalīšanās stadijā. PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece medijam sacījusi, ka vizuāli radies iespaids, ka mājlopi varētu būt gājuši bojā, jo nepietiekami baroti un apkopti.

Pārbaude var beigties ar naudas sodu, bet, ja tiks konstatēta cietsirdīga izturēšanās pret mājdzīvniekiem, tos var arī konfiscēt.

Laikraksts vēsta, ka Bengtsona saimniecībā atrodamas milzīgas mēslu kaudzes, bet kājas stieg vircas un dubļu zampā.

Saimnieks medijam nav noliedzis, ka viņa lopi nobeigušies. Viņš apgalvojis, ka tie bijuši slimi. Uz jautājumu par to, kādēļ līķi nav aizvesti, kā to paredz likums, viņš skaidru atbildi nav devis.

Pats Bengtsons ''Kurzemes Vārdam'' stāsta, ka viņam pieder aptuveni 150 hektāru un viņš audzē aptuveni 70 cūkas un liellopus, kuru skaitu viņš gan nezina. Pašvaldībā savukārt informē, ka liellopu skaits varētu būt ap 160, no kurām lielākā daļa ir zīdītājgovis, kas visu gadu dzīvo ārā.

Tiesa gan, ganībās pieejamā ēdiena un pievestā siena nepietiek, tādēļ lopi laužas ārā uz izbradā kaimiņu laukus.

"Sakām, kas jādara – ka jādod vairāk ēst un jāved lopi uz kautuvi. Mācām – ja slimi, arī jāved uz kautuvi. Turēt līdz nomirst ir nehumāni pret dzīvniekiem,'' medijs citē Garkalni. ''Viņš it kā saprot, bet neko nedara. Pēc tā saprotu, ka patiesībā maz ko saprot.''

Pēc pārrunām pašvaldība noteikusi, ka līdz 20. martam saimniekam ir jānodod pāraugušie mājlopi. Šajā piektdienā plānots pārbaudīt, vai sēta sakārtota tā, lai tur varētu iebraukt lopu uzpircēju transports, jo patlaban tas tur iestigtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!