Pirmdien no rīta Zviedrijā pie Latvijas būvuzņēmuma "Laval un partneri" būvobjekta vārtiem pulcējās vairāk nekā piecdesmit zviedru celtnieku, mēģinot aizkavēt Latvijas strādnieku nokļūšanu būvobjektā. Lai novērstu nekārtības "Laval un partneri" darbinieki izsauca policiju, vēsta laikraksts "Diena".
Stokholmā latviešu celtniekus nelaiž pie darba

Zviedrijas celtnieku arodbiedrības Stokholmas nodaļas "Byggettan" priekšsēdētājs paziņojis, ka protestētāji pulcējušies, lai rastu iespēju ar Latvijas strādniekiem diskutēt par viņu tiesībām. Arodbiedrība apsūdzējusi arī Vaksholmas domi par nostāšanos Latvijas uzņēmuma pusē, noplēšot izlīmētos paziņojumus par blokādi.

Zviedrijas Tautas partijas deputāts Karls B.Hamiltons Konstitucionālajā komisijā iesniedzis prasību pret Zviedrijas premjerministru Jēranu Pēršonu un darba lietu ministru Hansu Karlsonu par viņu izteikumiem par konfliktu un lūdzis noteikt skaidrāku robežu, kur beidzas valdības tiesības komentēt privātus konfliktus.

"Zviedrijas valdība ir skaidri pārkāpusi visas robežas, aktīvi un ar acīmredzamu atbalsta izteikšanu vienai pusei, tā ir vienlaikus nostājusies arī pret latviešu uzņēmumu, kas, iespējams, traucēs neatkarīgai un taisnīgai tiesai. Valdībai jau agrāk vajadzēja paredzēt, ka lieta nonāks līdz tiesai un neiejaukties," Hamiltons raksta savā paziņojumā.

Zviedru celtnieki, kas arodbiedrības organizētā demonstrācijā rīta agrumā aizsprostoja ieeju Vaksholmas skolas celtniecības objektā, bija nodrošinājušies ar plakātiem gan zviedru, gan latviešu valodā. "Zviedrijā ir zviedru likumi", "Kolektīvais līgums ir jūsu pusē" - skandēja zviedru saukļi. "Mēs gribam izrunāties par mūsu nostāju šajā situācijā. Taču latviešu strādnieki neizrāda nekādu reakciju. Mēs turpināsim ar līdzīgām akcijām un pašlaik apdomājam, kurus vēl varētu iesaistīt streika atbalsta pasākumos, lai galīgi apturētu būvniecību," ziņu aģentūrai TT skaidrojis "Byggettans" priekšsēdētajs Tornijs Joansons.

Latvijas strādnieku automašīnas, kas no rīta piebrauca pie vārtiem, tika acumirklī ielenktas un apstādinātas.

"Mēs izsaucām policiju, taču policisti tikai pārliecinājās, ka neviens nav cietis, bet demonstrantus savaldīt nespēja, jo protestējošiem celtniekiem esot tiesības latviešu strādniekus arī aizturēt, ja nepieciešams. Aurojošais zviedru pūlis pulcējās līdz kādiem deviņiem no rīta," "Dienai" teica "Laval un partneri" Vaksholmas biroja darbiniece Elza Liģere. Projektu vadītājs Edgars Tooms informēja, ka jau agrāk zviedru policija pēc savas iniciatīvas zvanījusi, lai informētu par tālruņiem, uz kuriem zvanīt, ja nepieciešama palīdzība.

"Tornijs Joansons gan apgalvoja, ka zviedri cīnās par mūsu strādnieku tiesībām, taču mūsu darbinieki dzirdējuši arī tādus izsaucienus kā "Brauciet projām!". Iespējams, zviedri dusmojas, ka jau vairāk nekā mēnesi pēc blokādes uzsākšanas mēs joprojām strādājam. Trešdien viņiem gan izdevās apstādināt betona piegādi, bet mēs atradām citus, ar arodbiedrību nesaistītus piegādātājus, un tāpat vajadzīgo iebetonējām," pastāstīja Liģere.

Joansons nosodījis arī Vaksholmas pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja, Moderātu partijas biedra Mīkēla Freimuta rīcību, kurš, pēc arodbiedrības rīcībā esošajām ziņām, esot personiski noplēsis ap būvobjektu izlīmētos blokādes paziņojumus.

"Pašvaldības rīcība, piedaloties mūsu plakātu plēšanā ap strīdus objektu, ir pats bezkaunības kalngals," Joansons raksta arodbiedrības preses relīzē. Freimuts šādas ziņas noliedz: "Pilnīgi meli. Es tur atrados, lai apskatītos, kas notiek, un viņu plakātiem pat tuvumā nebiju. Saprotams, ka mēs gribam pēc iespējas ātrāk pabeigt būvi. Katra novēlota diena nodokļu maksātājiem izmaksās dārgāk," viņš teica aģentūrai TT.

Kā ziņots, "Laval un partneri" iesniegusi prasību Zviedrijas Darba tiesā par ES tiesību neievērošanu un uzņēmumam nodarītajiem zaudējumiem.

Zviedrijas celtnieku arodbiedrība pieprasa apturēt skolas ēkas celtniecību Vaksholmā, jo Latvijas būvuzņēmums "Laval & partneri" saviem celtniekiem nodrošinot pārāk zemu algu. Protestējot pret Latvijas uzņēmuma darbību, Zviedrijas elektriķi sāka "Laval un partneri" boikotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!