Foto: stock.xchng
Zviedru tūristi, iespējams, saindējušies ar viesnīcas "Hotel Jūrmala SPA" restorānā pasniegto sviesta zivi, tomēr precīzi visu pārtikas paraugu izmeklēšanas rezultāti gaidāmi rīt, 28.septembrī, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Ševčenko atklāja, ka saslimšanas pazīmes tika konstatētas 16 cilvēkiem, kuri vakariņās restorānā ēda sviesta zivi. No saslimušajiem četri tika hospitalizēti Jūrmalas slimnīcā, septiņi Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, bet pārējie no hospitalizācijas atteicās. Visi saslimušie no slimnīcas jau ir izrakstījušies un devušies mājās.

Jūrmalas slimnīcas mediķi pieļauj, ka pie saslimšanas varētu būt vainojama alerģiska reakcija uz pārtiku, savukārt Austrumu slimnīcas mediķi pieļauj, ka šie varētu būt toksikoinfekcijas gadījumi.

Lai noskaidrotu saslimšanas iemeslus, SPKC speciālisti laboratoriskajai testēšanai paņēmuši vairākus pārtikas paraugus, tostarp sviesta zivs paraugus. Ševčenko atklāja, ka testēšanai paņemtas arī analīzes no restorāna darbiniekiem, kā arī pārbaudīta dokumentācija.

Tāpat SPKC epidemiologi regulāri sazinās ar Zviedrijas epidemiologiem un strādā kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), lai noteiktu precīzu saslimšanas iemeslu.

SPKC epidemiologi gadījuma izmeklēšanu sāka svētdien, 23.septembrī, tūlīt pēc pusnakts, kad par 16 saslimšanas gadījumiem SPKC informēja Neatliekamās medicīniskā palīdzības dienests.

Kā ziņots, PVD sācis gadījuma administratīvo izmeklēšanu, kā arī piemēros sodu par viesnīcā konstatētajiem pārkāpumiem, norādīja PVD pārstāve Ilze Meistere.

"Saņemot informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra par 16 saslimšanas gadījumiem pēc maltītes ieturēšanas "Hotel Jūrmala SPA", PVD pirmdien, 24.septembrī, veicis pārbaudi viesnīcas ēdināšanas uzņēmumā. Pārbaudes laikā no apgrozības tika izņemti uz vietas sasaldēti gaļas izstrādājumi un zvejas produkti, kuriem nebija nodrošināts atbilstošs marķējums un nosakāms derīguma termiņš," sacīja Meistere.

Tāpat uzņēmumā tikuši konstatēti arī higiēnas prasību pārkāpumi.

PVD veic pārbaudes arī uzņēmumos, kas piegādāja izejvielas viesnīcas ēdināšanas uzņēmumam.

Pasākumā viesnīcā piedalījušies kopumā 107 zviedru rentgena ārsti un citi medicīnas darbinieki no vadošā Ziemeļvalstu privātā medicīnas aprūpes uzņēmuma "Alers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!