Foto: Publicitātes foto

Opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku (ZZS) frakcijas deputāte Iveta Grigule vāks deputātu parakstus par tautas nobalsošanas ierosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas kārtības likumu, ko ceturtdien atbalstīja parlaments.

Grigule pēc Saeimas sēdes informēja, ka vēlas savākt 34 deputātu parakstus, kas nepieciešami, lai Valsts prezidents varētu apturēt likuma publicēšanu un nodot to tautas nobalsošanai. Grigule piebilda – ja viņai neizdosies savākt 34 parlamentāriešu parakstus pret likumu, viņa plāno savākt 30 tūkstošus iedzīvotāju parakstu likuma apturēšanai.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja Eiro ieviešanas kārtības likumprojektu, kas paredz nodrošināt Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas ‒ eiro ‒ ieviešanu Latvijā.

Par likumprojektu balsoja 52 deputāti – visi "Vienotības", Reformu partijas, Nacionālās apvienības (NA) un neatkarīgo deputātu grupas deputāti, izņemot NA deputātu Jāni Dombravu, kurš balsoja pret likumprojekta pieņemšanu. Pret kopumā balsoja 40 deputātu – likumprojektu neatbalstīja arī "Saskaņas centra" un ZZS deputāti, izņemot ZZS deputātus Andri Bērziņu un Jāni Dūklavu, kuri balsojumā atturējās.

Tiesību eksperti gan iepriekš atzinuši, ka eiro ieviešana Latvijā nav nododama tautas nobalsošanai. Satversme paredz, ka referendumam nevar nodot budžetu un likumus par aizņēmumiem, nodokļiem, muitām, dzelzceļa tarifiem, kara klausību, kara pasludināšanu un sākšanu, miera noslēgšanu, izņēmuma stāvokļa izsludināšanu un tā izbeigšanu, mobilizāciju un demobilizāciju, kā arī līgumus ar ārvalstīm.

Latvija plāno ieviest eiro no 2014.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!